Myanmar executeert voor het eerst in decennia vier activisten
De militaire leiders van Myanmar hebben voor het eerst in decennia executies uitgevoerd. Het gaat om vier activisten die streden voor de democratie, onder wie een voormalig parlementslid van de partij van de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi. Zij werden beschuldigd van 'terreurdaden'.
De militaire junta greep vorig jaar de macht en veroordeelde sindsdien tientallen activisten ter dood, maar het land had al decennia geen doodstraf meer uitgevoerd.
Internationale verontwaardiging
Vorige maand kondigde de junta aan van plan te zijn de doodstraffen uit te gaan voeren, wat tot grote internationale verontwaardiging leidde. Zo noemde VN-chef António Guterres het besluit een 'flagrante schending van het recht op leven, vrijheid en veiligheid'.
Een van de geëxecuteerden is volgens staatsmedia Phyo Zeya Thaw, een hiphop-artiest die in 2015 als lid van Aung San Suu Kyi's NLD-partij in het parlement werd gekozen. Hij werd beschuldigd van aanvallen op leden van het regime. Zo zou hij vorige zomer met een vuurwapen een trein in Yangon hebben aangevallen, waarbij vijf politieagenten gedood werden.
Anti-terrorismewetten
Thaw werd in november veroordeeld onder de nieuwe anti-terrorismewetten van het land. De prominente democratie-activist Kyaw Min Yu kreeg hetzelfde vonnis.
De twee andere activisten die zijn geëxecuteerd waren veroordeeld omdat ze een vrouw zouden hebben vermoord van wie ze dachten dat ze een informante van de junta was.
Mensenrechtenorganisaties veroordelen de daden van het regime in Myanmar in felle bewoordingen. Human Rights Watch noemt het een 'uiterst wrede daad' en een ' afschuwelijke escalatie van onderdrukking door de staat'.
'2114 mensen gedood'
Het leger greep de macht nadat het de regeringspartij van Suu Kyi meerdere malen van verkiezingsfraude beschuldigde, zonder bewijzen. AAPP, mensenrechtenorganisatie uit Myanmar, stelt dat de junta sinds die coup 2114 activisten en burgers heeft omgebracht.
Ook zouden 14.847 mensen zijn opgepakt. Het overgrote deel daarvan zou nog vastzitten: 11.759 mensen.