Huiszoeking woning oud-president Trump 'ongekend en zeer schokkend'
Dat de FBI het huis van Donald Trump doorzoekt, noemt correspondent Erik Mouthaan 'een schokkende ontwikkeling'. Als dit leidt tot vervolging van de oud-president is dat volgens Mouthaan 'ongehoord', want dat gebeurde zelfs na de Watergate-affaire niet. Het lijkt er intussen op dat de FBI vooral op zoek is naar documenten waar Trump tijdens zijn presidentschap onvoorzichtig mee omsprong.
"In mijn 16 jaar in de Verenigde Staten heb ik nog niet eerder meegemaakt dat het huis van een oud-president wordt doorzocht vanwege belastende informatie in een strafzaak", zegt correspondent Erik Mouthaan.
Vannacht meldde Donald Trump op zijn eigen sociale medium dat 'zijn prachtige huis, Mar-a-lago in Palm Beach, op dit moment wordt belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten'.
Amerikaanse media melden op basis van bronnen binnen het ministerie van Justitie dat het gaat over een onderzoek naar het verkeerd omgaan met officiële documenten. The New York Times schrijft dat de FBI op zoek is naar vijftien dozen met documentatie die Trump maandenlang weigerde terug te geven aan het Nationaal Archief.
'Aantekeningen door het toilet'
Volgens de Amerikaanse krant stond Trump er tijdens zijn presidentschap om bekend officiële documenten te verscheuren die eigenlijk naar het overheidsarchief moesten. Dat mag niet. "Alles wat een president opschrijft moet bewaard blijven", legt Mouthaan uit.
Nieuwssite Axios gaat nog een stapje verder en publiceerde meermaals foto's van belangrijke documenten die op en in het toilet liggen. "Verschillende bronnen hebben gemeld dat Trump er een handje van had om persoonlijke aantekeningen door de plee te spoelen", zegt Mouthaan.
Of dat ook echt waar is, blijft de vraag. Volgens Mouthaan is het interessant dat er momenteel door het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM) onderzoek wordt gedaan naar 'zoiets simpels' als kwijtgeraakt documenten.
"De huiszoeking is niet gedaan in het kader van het onderzoek naar de bestorming van het Capitool of naar Trumps pogingen om de verkiezingsuitslagen naar zijn hand te zetten", zegt Mouthaan, die denkt dat het wellicht 'makkelijker' is om Trump voor de kwijtgeraakte documenten te vervolgen.
'Georkestreerde heksenjacht'
De Republikeinen, die Trump nog steeds aanhangen, zullen woedend zijn vanwege deze FBI-inval. "Voor hen is dit het zoveelste bewijs van een heksenjacht die is georkestreerd door linkse types bij de politiediensten", zegt Mouthaan. Zelf beschuldigde Trump vannacht ook 'de radicaal linkse Democraten' die hem ervan zouden willen weerhouden zich opnieuw verkiesbaar te stellen.
Opvallend is overigens dat de huidige topman van de FBI, Christopher Wray, in 2017 werd aangesteld door Trump.
De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland, die ook het hoofd van het OM is, moet volgens Mouthaan betrokken zijn geweest bij de beslissing om het huis van Trump binnen te vallen.
"Dat maakt het saillant", legt hij uit. "Garland is een Democraat en werd door Republikeinen gedwarsboomd toen hij werd voorgedragen voor een zetel aan het Hooggerechtshof. De Republikeinen zullen zeggen dat de minister partijdig is en Trump wil straffen."
Laakbaar gedrag onbestraft
Democraten eisen al langer een harder optreden van het OM als het gaat om de gedragingen van Trump, waar hij niet voor gestraft kon worden toen hij nog president was. Volgens de Democratische partij is tijdens de hoorzittingen over de bestorming van het Capitool al heel veel naar buiten gekomen over laakbaar gedrag van Trump en gaat het OM te voorzichtig te werk, zegt Mouthaan.
Trump was vier jaar lang president van de Verenigde Staten. Hoe het er toen aan toeging zie je in deze video:
Als het inderdaad komt tot een vervolging van de voormalige president is dit volgens Mouthaan 'ongehoord'. In de geschiedenis van de Verenigde Staten is dit nog nooit eerder gebeurd. Zelfs niet na de Watergate-affaire, benadrukt hij.
Watergate-affaire
In 1972 beïnvloedde toenmalig president Richard Nixon de verkiezingen door het hoofdkantoor van de Democraten af te luisteren. Dit kwam uit en stond later bekend als de affaire Watergate. Nixon trad af maar kreeg gratie van zijn opvolger, Gerald Ford. Hij werd dus nooit strafrechtelijk vervolgd voor zijn criminele daden.