Doelstelling regeerakkoord

Hoekstra: 2030 'niet heilig' voor halveren stikstofuitstoot

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPHoekstra: 2030 'niet heilig' voor halveren stikstofuitstoot
RTL

In het regeerakkoord werd afgesproken dat de stikstofuitstoot in Nederland in 2030 gehalveerd moet zijn, maar voor coalitiepartij CDA blijkt dat jaartal opeens 'niet heilig'. Dat zegt partijleider Wopke Hoekstra, die pleit voor een 'herstart' van het proces.

Hoekstra doet zijn uitspraken in een interview met het AD. Waar onder meer premier Mark Rutte onlangs nog aangaf dat de doelstellingen gewoon worden gehandhaafd, zet de CDA-leider de samenwerking met de andere coalitiepartijen nu voor een deel op de tocht. Vooral voor D66 is het aanpassen van de doelstellingen onbespreekbaar.    

Tijd nemen 

"Er is een herstart nodig van het proces", zegt Hoekstra in de krant. "En daarbij zijn er geen dogma’s, 2030 is voor ons niet heilig."

De partijleider benadrukt dat ook zijn partij nog steeds vindt dat de uitstoot gehalveerd moet worden, maar wil zich niet blindstaren op de daarvoor afgesproken deadline van 2030. "Natuurlijk kun je op veel plekken vóór 2030 de stikstofdoelen al halen, maar als het elders langer duurt, moeten we die tijd nemen", zegt Hoekstra.  

"De stikstofplannen zoals het kabinet die heeft gepresenteerd, zijn heel slecht gevallen bij de CDA-achterban, zeker op het platteland", zegt politiek commentator Frits Wester. "Leden stelden zich steeds vaker de vraag: waar blijft Wopke Hoekstra nou? Ook prominente leden in het kabinet vonden dat Hoekstra in actie moest komen. Het is nu wachten op de reactie van met name D66. Die partij heeft steeds gezegd vast te houden aan de stikstofdoelen, zoals afgesproken. Voor het CDA zal D66 water bij de wijn moeten doen, maar of dat lukt, wordt voor het CDA nog spannend."

Politiek commentator Frits Wester over de uitspraken van Hoekstra.
Stikstofminister gaat kijken of bioboeren kunnen worden ontzien bij maatregelen
Lees ook

Stikstofminister gaat kijken of bioboeren kunnen worden ontzien bij maatregelen

In het regeerakkoord is afgesproken dat in 2030 driekwart van alle natuurgebieden in Nederland een 'gezond stikstofniveau' moet hebben. Daarvoor moet gemiddeld, over heel Nederland, de stikstofuitstoot met zo'n 50 procent omlaag ten opzichte van 2018. 

Protesten boeren

De plannen leiden tot felle protesten van boeren. Hoekstra zegt dat hij niet voor hen zwicht. "Integendeel: zo zetten we een positieve stap naar voren", zegt hij. "Het is voor ons essentieel om twee dingen te combineren: natuurherstel en een vitaal platteland met een eerlijke boterham voor onze boeren."

Hoekstra pleitte ook in het voorjaar voor het opnieuw bekijken van de plannen, maar kreeg toen geen van de andere coalitiepartijen in beweging. "Een regeerakkoord geeft richting, maar er is altijd overleg over aanpassingen", zegt hij nu. Hoekstra verwijst naar hoe er uiteindelijk meer geld naar Defensie ging na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Overleg in Catshuis

Gisteren kwamen de leiders van de coalitiepartijen voor het eerst bijeen voor overleg in het Catshuis. Behalve de problemen in de asielopvang en de dalende koopkracht, werd ook de stikstofcrisis besproken. Bij het overleg werden geen knopen doorgehakt. Of Hoekstra zijn standpunt kenbaar heeft gemaakt tijdens de bijeenkomst is niet bekend.  

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Wopke HoekstraCDAStikstofcrisisStikstofvervuilingBoerenprotestBoerenNatuur & Milieu