Rem tot eind 2023

Rem op gezinshereniging en hulp van Defensie om asielcrisis te beteugelen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Sem van der WalRem op gezinshereniging en hulp van Defensie om asielcrisis te beteugelen
RTL

Het kabinet beperkt de gezinshereniging voor asielzoekers. Pas als mensen een woning of een flexwoning hebben, krijgen hun gezinsleden een visum voor Nederland. Ook wordt Defensie ingezet om de acute crisis in Ter Apel op te lossen.

De wachttijd voor achtergebleven gezinsleden wordt daarmee maximaal 15 maanden, zegt de verantwoordelijke staatssecretaris. Hij verwacht op termijn een paar honderd mensen minder per week.

Dat zijn een paar van de maatregelen waarmee het kabinet de asielcrisis wil beteugelen. Momenteel loopt het systeem vast omdat alle asielzoekerscentra vol zitten en er nog steeds dagelijks flinke aantallen asielzoekers arriveren bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Eigenaar 'asielhotel' Albergen wil af van verkoop, COA stapt naar rechter
Lees ook

Eigenaar 'asielhotel' Albergen wil af van verkoop, COA stapt naar rechter

Daar moeten al wekenlang mensen buiten slapen, omdat ze van daaruit niet kunnen doorreizen naar azc's. En die centra zitten weer vol omdat er geen woningen zijn voor statushouders, de vluchtelingen die al te horen hebben gekregen dat ze mogen blijven. Woningcorporaties moeten in plaats van acht nu twaalf procent van hun woningaanbod beschikbaar houden voor vluchtelingen.

Hulp Defensie

Defensie stelt een locatie ter beschikking om ervoor te zorgen dat er geen mensen meer buiten hoeven te slapen. Bovendien gaat Defensie helpen bij het vervoeren van mensen uit Ter Apel naar andere locaties.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Maximale wachttijd

Er komt geen nieuwe wet, maar de overheid maakt gebruik van de maximale wachttijd bij gezinshereniging. Verzoeken worden in behandeling genomen, maar het halen van mensen wordt tijdelijk uitgesteld.  Zo wil het kabinet eerst de achterstanden wegwerken 'en de boel op orde maken'.  

"Mensen mogen pas hun familieleden laten overkomen op het moment dat zij een woning of flexwoning hebben", zegt staatssecretaris Van der Burg. "Dit duurt tot 31 december 2023, we evalueren in juli."

Rutte zegt 'nergens anders aan te denken.' Segers dringt aan op een snelle oplossing.

Het kabinet wil ook tijdelijk stoppen met het opnemen van mensen die volgens de Turkije-deal naar Europa mogen komen. Volgens Van der Burg heeft Nederland jarenlang een 'substantieel aantal mensen hervestigd', relatief zelfs meer dan alle andere Europese landen. Het gaat om duizend mensen per jaar.  "Maar nu we mensen in het gras hebben slapen in Ter Apel, dan wel in sporthallen lukt dat niet meer."

'Geen Nieuw-Zeeland of Engeland'

Van der Burg noemt het 'in de huidige situatie niet verantwoord' om mensen over te laten komen.

Toch benadrukt hij dat er geen volledige asielstop komt. "Wij zijn geen Nieuw-Zeeland of Engeland."

Lees meer over
COAAsielcrisis