Streekvervoer plat

Geen bussen en regionale treinen in Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland door staking

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Venema MediaGeen bussen en regionale treinen in Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland door staking
RTL

Moet je vandaag in Flevoland, Zuid-Holland of Zeeland met het openbaar vervoer op pad? Controleer dan even goed of je bus of een regionale trein nog wel rijdt. De streekvervoerders leggen in die provincies het werk neer. Het personeel hoopt zo een betere cao af te dwingen.

Dacht je dat het na de NS-stakingen van afgelopen week voorlopig wel even klaar was met het verstoorde openbaar vervoer? Vergeet het maar. Vakbond FNV organiseert de komende dagen in verschillende provincies stakingen die het streekvervoer platleggen.

Landelijke staking op 16 september

Vandaag zijn Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland aan de beurt. De komende dagen volgen andere provincies. Op 16 september is een landelijke staking aangekondigd. Dan rijdt er in heel Nederland als het aan FNV ligt geen enkele streekbus of regionale trein.

NS-personeel gaat opnieuw staken, vrijdag eerste dag
Lees ook

NS-personeel gaat opnieuw staken, vrijdag eerste dag

De gevolgen van de staking kunnen vervelend zijn voor inwoners van de provincies. NS-treinen rijden wel, maar al het andere openbaar vervoer blijft stilstaan.

Rotterdam en Den Haag

De situatie in Rotterdam en Den Haag is niet helemaal duidelijk. In principe valt het stadsvervoer van HTM in Den Haag en RET in Rotterdam niet onder de staking.

Toch geeft de Rotterdamse stadsvervoerder aan dat een deel van de buschauffeurs van RET wel onder de cao voor het streekvervoer valt en dus kan kiezen om aan de staking mee te doen. Het bedrijf waarschuwt dan ook voor een ernstig verstoorde busdienstregeling. Trams en metro's rijden wel allemaal.

Estafettestakingen

Voor de zomer voerde het personeel in het streekvervoer ook al actie met estafettestakingen. De buschauffeurs, treinmachinisten en conducteurs willen dat er meer personeel bij komt zodat de werkdruk omlaag kan. Daarvoor moeten banen in het streekvervoer aantrekkelijker worden gemaakt met hogere lonen en meer vaste contracten.

Ook de NS is voorlopig nog niet verlost van de stakingen. Voor vrijdag is door de vakbonden opnieuw een staking aangekondigd

Lees meer over
FNVOpenbaar vervoerStakingenFlevolandZuid-HollandZeeland