Opgebaard in Westminster

Koningin Elizabeth krijgt staatsbegrafenis op maandag 19 september

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKoningin Elizabeth krijgt staatsbegrafenis op maandag 19 september
RTL

De staatsbegrafenis van de Britse koningin Elizabeth is op maandagochtend 19 september, om 12.00 uur (Nederlandse tijd). Het staatshoofd overleed donderdag op 96-jarige leeftijd in Schotland.

Het lichaam van de overleden vorstin wordt aanstaande dinsdag overgebracht naar Londen. Zij is nu nog in Kasteel Balmoral in Schotland, haar buitenverblijf waar ze ook overleed. Morgen gaat de kist naar Holyroodhouse, de officiële koninklijke residentie in de Schotse hoofdstad Edinburgh.

Kerk waar ze trouwde

De dienst zal gehouden worden in Westminster Abbey, de kerk in Londen waar de belangrijke huwelijken, kroningen en begrafenissen van de koninklijke familie plaatsvinden. Het is ook de plaats waar Elizabeth zelf in 1947 in het huwelijk trad met prins Philip. In 1953 werd ze er tot koningin gekroond.

Voor de dienst worden staatshoofden uit vele bevriende landen uitgenodigd. Daarnaast zullen Britse politici en voormalige premiers aanwezig zijn.

'Queen Elizabeth was fragiel maar goedgemutst bij laatste foto's'
Lees ook

'Queen Elizabeth was fragiel maar goedgemutst bij laatste foto's'

Het publiek krijgt zowel in Edinburgh als in Londen de gelegenheid persoonlijk afscheid te nemen van de koningin. In Edinburgh zal ze op maandag opgebaard liggen in St Giles’ Cathedral. Dinsdag wordt de kist naar haar woonpaleis Buckingham Palace gebracht. Vanaf woensdag staat de kist vier dagen in Londen in Westminster Hall, waar het publiek 23 uur per dag langs kan lopen.

Windsor Castle

Na de dienst wordt het lichaam naar Windsor Castle overgebracht. Elizabeth wordt bijgezet in St. George's Chapel, waar haar man Philip eerder zijn laatste rustplaats vond. Hij overleed in april vorig jaar op 99-jarige leeftijd.

Het zal voor een hele generatie Britten de eerste Britse staatsbegrafenis worden: de laatste was in 1965 van de staatsman Winston Churchill.

Vooral de scheiding van prinses Diana was slecht voor zijn imago. Maar na zijn eerste speech als koning heeft hij weer harten veroverd.
Lees meer over
Koningin Elizabeth IIBegrafenisGroot-Brittannië