'Defensie-rapport over mogelijke oorlogsmisdaad Australië is kwijt'
Twaalf jaar geleden hebben Australische militairen zich - na de dood van Nederlandse mariniers - mogelijk schuldig gemaakt aan een oorlogsmisdaad in Afghanistan. Nederlandse militairen maakten melding van deze mogelijke oorlogsmisdaad, maar daar werd niets mee gedaan. En nu blijkt het rapport dat erover verscheen ook nog eens spoorloos.
Dat schrijft NRC na maandenlang onderzoek en interviews met betrokkenen.
Een Afghaanse burger zou door de Australiërs zijn mishandeld en vermoord. Australië dacht dat destijds dat het om een bommenmaker ging die in 2010 de bom maakte waardoor twee Nederlandse mariniers in Uruzgan om het leven kwamen.
Gruwelijke mishandeling
Nederlandse militairen hadden deze persoon op advies van de Australiërs opgepakt, maar raakten overtuigd van zijn onschuld. Het zou om een jonge lokale Afghaanse boer gaan die dezelfde naam had als de bommenmaker.
De Australische militaire elite-eenheden pakten hem na vrijlating van de Nederlanders alsnog op. Zij sneden zijn mondhoeken open, haalden zijn tong uit zijn mond en brachten hem om, schrijft NRC.
Er werd, zo schrijft NRC, door een Nederlandse inlichtingenofficier een rapport over geschreven. Dat ging volgens betrokkenen naar de top van Defensie, maar er werd niets mee gedaan.
Onderzoek
Twee jaar geleden kreeg de zaak plotseling aandacht door onthullingen in Australië. De Tweede Kamer wilde daarop weten wat Nederland wist van eventuele Australische oorlogsmisdaden en de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken beloofden een onderzoek.
Tijdens dat onderzoek kwam naar voren dat het rapport dat in 2010 over de zaak werd geschreven, spoorloos is. Het werd niet gevonden op harde schijven, die volledig bleken te zijn verdwenen. "Hoe is het mogelijk dat zo'n rapport niet te vinden is", zegt Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) er tegen NRC over.
Australië ontkent
Defensie wil tegenover de krant niet reageren en zegt 'dat het onderzoek nog loopt'. De toenmalige topman van de missie in Uruzgan, Kees van den Heuvel, zegt nooit een rapport te hebben gekregen en vraagt zich af 'of het wel bestaan heeft'.
Ook in Australië ontkent men dat militairen het internationaal humanitair recht hebben geschonden.