Vooral tachtigplussers

Steeds meer ouderen overlijden na val: vorig jaar 5400 doden

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robin UtrechtSteeds meer ouderen overlijden na val: vorig jaar 5400 doden
RTL

Vorig jaar zijn 5400 mensen om het leven gekomen na een ongelukkige valpartij. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als tien jaar eerder. Vooral tachtigplussers overlijden vaak na een val.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat vorig jaar gemiddeld 14 mensen per dag overleden door een val. In 2018 waren het er omgerekend gemiddeld 13 per dag.

Vergrijzing

Volgens het CBS overlijden er in zekere zin meer ouderen na een val door vergrijzing: er zijn simpelweg meer ouderen dan tien jaar geleden. Maar daarnaast gebeurt het ook váker: in 2011 overleden nog 6,7 per duizend vrouwen van 90 jaar of ouder na een valongeluk, in 2021 steeg dat naar 15,5.

Onder mannen van 90 jaar of ouder steeg het aantal overlijdens na een val ook: van 7,6 gevallen per duizend mensen in 2011 naar 13,1 in 2021.

Waarom overlijden ouderen zo snel na een val?
Lees ook

Waarom overlijden ouderen zo snel na een val?

Volgens het CBS gaat het om een fatale valpartij als iemand per ongeluk struikelt, valt of uitglijdt en binnen dertig dagen overlijdt. Wie van bijvoorbeeld de fiets valt wordt niet meegerekend, het gaat dan om een verkeersongeluk.

Bijna de helft (43 procent) van de mensen die vorig jaar overleden na een valongeluk was in de tachtig, 36 procent was ouder dan negentig. Vrouwen waren in de meerderheid. Hoe dat kan weet het CBS niet. 

Alzheimer en Parkinson spelen rol

Waar in 2015 nog 3 procent van alle overlijdensgevallen in een instelling werd veroorzaakt door een val, is dat in 2021 opgelopen tot ruim 5 procent. Bij mensen die thuis wonen was de toename kleiner (van 3 naar 4 procent).

Onderliggende aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson lijken een rol te spelen. In 2021 was voor vier op de tien mensen die overleden aan een valongeluk zo'n aandoening de 'onderliggende dan wel bijdragende doodsoorzaak'.