Minister Van der Wal neemt advies over: stikstofkaart gaat van tafel
Stikstofminister Christianne van der Wal trekt het zich aan dat boeren onrust en zorgen hebben over de stikstofaanpak. "Ik besef hoe erg dat is en dat spijt mij ook", zegt ze in een eerste reactie op het rapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Een toezegging deed de minister al gelijk: het gewraakte stikstofkaartje gaat van tafel.
De stikstofkaart die het kabinet al bij het begin van de plannen presenteerde, gaf tot in detail aan met hoeveel de uitstoot van stikstof waar moest worden verminderd. Ook al werd later gezegd dat de kaart slechts was bedoeld als een aanzet, boeren gaven aan er al direct door in de problemen te komen. Banken keken bijvoorbeeld naar de kaart om te beslissen of ze een boer nog een lening wilden verstrekken.
Van der Wal hoopt dat het rapport bijdraagt aan vervolgstappen met de landbouwsector. Zij hoopt ook dat alle betrokken partijen werken aan verbinding en hen onwelgevallige maatregelen uit het rapport niet zullen uitvergroten.
2030 gehandhaafd
Het kabinet wil volgende week vrijdag een eerste inhoudelijke reactie geven op het rapport van Remkes. Daarin staat onder meer dat 2030 gehandhaafd moet blijven als jaar om de stikstofuitstoot te halveren. Wel moet er tussendoor de mogelijkheid zijn om op lokaal niveau doelen aan te passen. Verder vindt hij dat er meer perspectief voor de landbouw moet komen. Bekijk hier enkele belangrijke uitspraken uit de presentatie:
De linkse oppositie in de Tweede Kamer verwelkomt Remkes langverwachte advies. "Het advies van Remkes is glashelder: de stikstofdoelen van 2030 moeten worden gehaald", zegt PvdA-leider Attje Kuiken. "Er is geen weg terug. In het belang van het land, het milieu en de boeren moet het kabinet nu aan de slag en daarbij ook perspectief bieden aan de boeren."
Schepje boven op het regeerakkoord
GroenLinks-voorman Jesse Klaver spreekt van een 'verstandig' advies van de voormalige VVD-minister. "Hij houdt de stikstofdoelen overeind en doet zelfs een schepje boven op het regeerakkoord: binnen een jaar moeten 500 tot 600 piekbelasters stoppen."
Partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren stelt vast dat Remkes na maanden praten 'met niets nieuws komt'. Maar ze zegt ook te zien dat de doelen overeind blijven en gedwongen uitkoop van veehouderijen geen taboe meer is.
Op de vlakte
De regeringspartijen houden zich vooralsnog op de vlakte. ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis heeft kort gereageerd. Hij ziet het rapport als een kans voor een nieuwe start. "En die kans moeten we wat mij betreft met beide handen aangrijpen."
CDA-leider Wopke Hoekstra zegt goede aanknopingspunten te zien 'voor de toekomst van een vitaal platteland en het herstel van kwetsbare natuur'. De VVD spreekt van een 'terechte tik op de vingers voor het kabinet'.