11 procent minder

Aantal vrijwilligers daalt al jaren, maar vorig jaar zelfs ongekend hard

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van PuttenAantal vrijwilligers daalt al jaren, maar vorig jaar zelfs ongekend hard
RTL

Het aantal vrijwilligers is vorig jaar ongekend hard gedaald. Minder dan de helft van de Nederlanders zei minimaal één keer per jaar vrijwillig in actie te komen. Dat is 11 procent minder dan een jaar eerder.

Het aantal vrijwilligers daalt al jaren, maar zo'n sterke daling als vorig jaar had het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sinds 2012 niet gezien. Jaarlijks onderzoekt het bureau hoeveel mensen vrijwilligerswerk doen. In 2012 was dat nog meer dan de helft van de mensen. In 2021 deed nog slechts 39 procent van de Nederlanders dit. 

Geen reden

Een reden voor de daling geeft het statistiekbureau niet. Mogelijk hebben de coronalockdowns ermee te maken, al verklaren die niet de daling van 11 procent tussen 2020 en 2021. In beide jaren golden er coronamaatregelen.

Age ziet aantal mensen zonder geld en met honger groeien: 'Er is zoveel wanhoop'
Lees ook

Age ziet aantal mensen zonder geld en met honger groeien: 'Er is zoveel wanhoop'

Volgens het CBS zijn de meeste vrijwilligers tussen de 35 en 55 jaar oud. Vooral mensen tot 35 jaar én 75+-ers stopten vorig jaar vaak met vrijwilligerswerk.

Sportverenigingen

Relatief gezien doen de meeste mensen vrijwilligerswerk op sportverenigingen, maar ook in de verzorging of op scholen zijn veel vrijwilligers actief. Denk hierbij aan mensen die bijvoorbeeld collecteren voor een gezondheidsorganisatie of die in een oudercommissie op school zitten.

Ongeveer een kwart van de mensen die nog vrijwilligerswerk doet, zegt tegen het CBS dat de werkgever rekening houdt met deze bezigheden. 

Lees meer over
CBSVrijwilligerArbeidsmarktCoronacrisis in NederlandNederland