Nieuwe bombardementen in Oekraïne, sancties voor betrokkenheid Iran
Oekraïne is woensdag opnieuw gebombardeerd. Op meerdere plekken in het land zijn inslagen geweest, melden Oekraïense strijdkrachten. Hierbij is onder meer de hoofdstad Kiev geraakt.
Naast Kiev zouden er ook op negen andere plekken in het land inslagen zijn geweest. Het is nog niet bekendgemaakt waar dit zou zijn. De aanvallen zijn uitgevoerd met raketten, drones en luchtaanvallen vanuit vliegtuigen. Ook zijn er beschietingen uitgevoerd met mobiele raketlanceerders, zegt het Oekraïense leger.
Rusland voert al enkele dagen op grote schaal aanvallen uit op energiecentrales in Oekraïne. Zo werd vandaag een energiecentrale in Boersjtin, 430 kilometer ten westen van Kiev, door een raket getroffen.
Iraanse drones
Oekraïne gaf eerder vandaag aan al 223 in Iran gemaakte drones te hebben neergeschoten. De eerste drone werd uit de lucht gehaald op 13 september, sindsdien zet Rusland regelmatig Iraanse drones in om Oekraïne te bombarderen.
Iran ontkent de drones aan Rusland te hebben verkocht voor de oorlog in Oekraïne. Maar de Europese Unie liet vandaag weten Iran te gaan straffen voor het leveren van onder meer deze drones aan Rusland.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Maandag kwamen alle buitenlandministers van de EU-landen al overeen om Iran sancties op te leggen als zij daadwerkelijk drones aan Rusland zouden verkopen. Nederland was daar al van overtuigd, maar andere landen wilden eerst meer bewijs zien. Dat bewijs is er nu, zegt een woordvoerder van de EU.
Staat van beleg
De Russische president Vladimir Poetin kondigde vandaag de staat van beleg af in de geannexeerde regio's Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja. Het gezag is nu in handen van Russische militairen en andere pro-Russische strijdkrachten. In feite was dit al het geval, maar nu is de staat van beleg die al gold geformaliseerd naar Russisch recht.
Defensie-expert Peter Wijninga vertelde bij RTL Z vandaag dat deze maatregel kan worden gezien als een ultieme poging van Poetin om deze gebieden te behouden. ''Rusland kan het zich niet permitteren om zonder terreinwinst uit deze oorlog te komen. Oekraïne hoeft eigenlijk alleen maar vol te houden. Rusland krijgt klap op klap momenteel.''
Concreet kan de staat van beleg volgens Wijninga betekenen dat burgers bijvoorbeeld een avondklok krijgen opgelegd. ''Ook krijgt het leger de bevoegdheid om burgers sneller te kunnen evacueren, of eigenlijk misschien te deporteren. Op deze manier zou er gebied vrij kunnen worden gemaakt voor het leger.''
In de vier Oekraïense regio's werden eind vorige maand door Rusland referenda georganiseerd over de aansluiting bij het land. Veel Europese leiders spraken schande hiervan, zo noemde minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra het 'nep-referenda'.
De uitslag was zoals verwacht, Russische staatsmedia communiceerden dat zo'n 97 procent van de bevolking voor annexatie zou hebben gestemd. Veel Oekraïense inwoners zijn gevlucht uit de gebieden.