Klimaattop COP27

Afrikaanse minister: pas actie klimaatcrisis als er doden in het Westen vallen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Afrikaanse minister: pas actie klimaatcrisis als er doden in het Westen vallen
RTL

De wereld zal pas écht actie ondernemen om de klimaatcrisis aan te pakken, als er door extreem weer in het westen grotere aantallen mensen beginnen te sterven. Die boodschap heeft de minister van Milieu van het West-Afrikaanse land Gabon voorafgaand aan de klimaattop COP27.

De minister, Lee White, doet de uitspraak tegenover de Britse krant The Guardian. Hij spreekt van 'gebroken beloften' en een 'gevoel van verraad' voorafgaand aan de COP27, die volgende week in Egypte begint.

Klimaatverdrag

Tijdens de COP27 praten de landen van de Verenigde Naties over het Klimaatverdrag en over acties die nodig zijn om de grote klimaatvraagstukken het hoofd te bieden.

Dat er de laatste weken tomatensoep naar een Van Gogh werd gegooid en een klimaatactivist zich live op tv vastplakte aan de tafel bij Jinek, hebben ook te maken met de naderende klimaattop.

Nieuwe dag, nieuwe vastgelijmde klimaatactivist: waarom nu zoveel acties?
Lees ook

Nieuwe dag, nieuwe vastgelijmde klimaatactivist: waarom nu zoveel acties?

Als voorbeeld van zaken die 'er echt toe doen' noemt White de extreme droogte in Ethiopië en de overstromingen in Pakistan. "Maar nu Europa een droge zomer heeft meegemaakt, Frankrijk kampt met bosbranden en de metro in New York overstroomt, zijn we misschien op een punt beland dat ontwikkelde landen het klimaat serieus gaan nemen", zegt White.

"Het is vreselijk om te zeggen, maar zolang er niet meer mensen in westerse landen sterven vanwege de klimaatcrisis, zal er niets veranderen", denkt hij.

Enorm regenwoud

De Afrikaanse Milieuminister komt oorspronkelijk uit de Britse stad Manchester.

Gabon, waar het staatsinkomen voor 60 procent afhankelijk is van de olie-industrie, is een van de meest bosrijke Afrikaanse landen. Het land doet veel om het natuurlijke regenwoud te beschermen, dat het op één na grootste ter wereld is. 

Lees meer over
KlimaatakkoordKlimaatKlimaatverandering