'Rijdende ziekenhuizen'

Zorgautoriteit wil af van 45-minutennorm ambulances

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
Zorgautoriteit wil af van 45-minutennorm ambulances
RTL

Er geldt in Nederland nog altijd een strenge norm: vrijwel alle inwoners moeten binnen 45 minuten met een ambulance de spoedeisende hulp in een ziekenhuis kunnen bereiken. Maar van die tijdsdruk wil de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nu af.

De NZa adviseert de 45-minutennorm aan te passen. Die norm is verouderd en lang niet altijd relevant, zegt Johan Rijneveld, directeur regulering van de NZa, in een gesprek met de Tweede Kamer.

Rijdende ziekenhuizen

Die tijdslimiet geldt al twintig jaar en is volgens Rijneveld niet wetenschappelijk onderbouwd. Er is sindsdien veel verbeterd in de zorg, waaronder ook de zorg in ambulances. "Ambulances zijn vaak rijdende ziekenhuizen."

Mensen met een ernstige en spoedeisende aandoening kunnen daar vaak al zo goed worden geholpen, dat tijd niet altijd meer relevant is. Bij sommige klachten is het verstandiger om door te rijden naar een gespecialiseerd ziekenhuis, zo gaf Rijneveld aan. "Er wordt door ambulances verder gereden naar een plek waar voor de betreffende patiënt de beste zorg kan worden gegeven."

Aanrijtijd ambulances flink opgelopen na sluiting IJsselmeerziekenhuizen
Lees ook

Aanrijtijd ambulances flink opgelopen na sluiting IJsselmeerziekenhuizen

Zodra die 45-minutennorm is herijkt, moet worden gekeken naar het daarbij passende zorgaanbod in de regio en de verwachte zorgvraag, adviseert de NZa. Dat kan per regio verschillen. "We zeggen niet dat er posten voor spoedeisende hulp (SEH) gesloten moeten worden, maar sluiten het ook niet uit", benadrukte Rijneveld.

Een en ander is afhankelijk van de wijze waarop de acute zorg regionaal kan worden georganiseerd. "Het kan ook zijn dat er ergens een SEH bij moet."

Nutsvoorziening

Pas als de norm is losgelaten en de acute zorg goed regionaal is georganiseerd, moeten de SEH's worden gefinancierd op basis van beschikbaarheid. "Dat straalt ook uit dat het een nutsvoorziening is. Het moet er gewoon zijn", vindt Rijneveld.

Op de vraag van Kamerleden hoe een nieuwe norm eruit moet zien, heeft de NZa geen pasklaar antwoord. Per type klacht moet een kader met eisen worden gesteld, zei Rijneveld. Die eisen hoeven wat de NZa betreft vervolgens niet per se in minuten te worden vertaald. De Tweede Kamer debatteert volgende week over de plannen over de acute zorg van zorgminister Ernst Kuipers.

Lees meer over
AmbulanceSpoedeisende Hulp