Aanrijtijd ambulances flink opgelopen na sluiting IJsselmeerziekenhuizen
De tijd die ambulances nodig hebben voor spoedeisende ritten vanuit Lelystad en Urk zijn flink toegenomen na het faillissement van het MC IJsselmeerziekenhuis. Het gaat dan om de totale rit: van melding tot aankomst in het ziekenhuis.
Dat schrijft minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins aan de Tweede Kamer. Uit registraties van GGD Flevoland blijkt dat de gemiddelde duur van een ambulancerit vanuit Lelystad is opgelopen van 40 minuten in oktober 2018 naar 51 minuten in december.
Ambulances die patiënten vanuit Urk naar een ziekenhuis in de buurt brengen, deden daar gemiddeld 57 minuten over in oktober. In december was dat opgelopen naar 63 minuten.
Zorgen
De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Dronten en Emmeloord gingen eind oktober vorig jaar failliet. Een deel van de zorg in Lelystad is overgenomen door het St. Jansdal, maar dat geldt niet voor de klinische verloskunde.
Met name verloskundigen maken zich dan ook zorgen over de ontstane situatie. Vooral op Urk vinden zij dat de situatie 'onacceptabel' is geworden. "We hebben niet voor niets een norm afgesproken. Als die niet gehaald wordt, moet daar iets aan gebeuren", stelde de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen onlangs.
Spoedrit
Minister Bruins deelt die zorgen niet. In zijn brief wijst hij erop dat de 45-minutennorm (de tijd waarbinnen een ambulance een patiënt bij een ziekenhuis zou moeten afleveren) geen prestatienorm is qua bereikbaarheid.
De enige norm waar dat volgens Bruins wel voor geldt, is de 15-minutennorm voor ambulances, de tijd waarbinnen ze ter plaatse moeten zijn. En die norm wordt wél gehaald.
Dat een spoedrit in de praktijk langer duurt dan 45 minuten, is volgens hem dan ook 'heel goed mogelijk'. "Vanuit behandeloogpunt kan het logisch en soms noodzakelijk zijn", schrijft hij. "Voor de patiënt is het niet altijd het beste dat deze zo snel mogelijk na melding in het dichtstbijzijnde ziekenhuis is."
Calamiteiten
Volgens Bruins kan uit de toegenomen ritduur niet worden geconcludeerd dat de gezondheidsrisico's voor patiënten zijn toegenomen. "Er zijn door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd signalen ontvangen en onderzocht in relatie tot het sluiten van de acute verloskunde, maar er is geen sprake van calamiteiten of incidenten met patiëntschade."
Urgent
Verloskundigen hebben hier hun bedenkingen bij. "Urk heeft het hoogste geboortecijfer van Nederland en gemiddeld krijgen de vrouwen op Urk meer kinderen. De baringsduur bij een volgend kind is over het algemeen korter dan bij het eerst kind. De langere rit naar het ziekenhuis wordt dan risicovoller. Er is meer kans op een bevalling onderweg."
De problemen spelen niet alleen op Urk, zegt de KNOV, maar zijn daar wel het meest urgent.