Sabotage

Bezette stad Cherson in Oekraïne zonder water en elektriciteit

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPBezette stad Cherson in Oekraïne zonder water en elektriciteit
RTL

De bezette Oekraïense stad Cherson heeft geen stromend water en elektriciteit meer. Volgens het door de Russen geïnstalleerde stadsbestuur komt dat door Oekraïense aanvallen op de stroomkabels. Lokale media denken echter dat Rusland achter de sabotage van de hoogspanningsmasten zit.

Op last van Rusland zijn de afgelopen weken tienduizenden inwoners 'geëvacueerd' uit de stad. Volgens de Oekraïense regering zijn het geen evacuaties, maar deportaties, omdat Oekraïense burgers verplicht worden vervoerd naar delen van Rusland. Er is geen toezicht op waar ze naar toe gaan en hoe vrij ze daar vervolgens zijn. 

Opmars

Het Oekraïense leger is bezig met een opmars in de regio Cherson, die grotendeels bezet is door Rusland. In de regio vinden zware gevechten plaats.

Rusland zegt Cherson te verlaten, Oekraïne vermoedt valstrik
Lees ook

Rusland zegt Cherson te verlaten, Oekraïne vermoedt valstrik

Er wordt op korte termijn een strijd om de stad Cherson verwacht, maar het is niet bekend wanneer die begint en of die al is begonnen. De stad is symbolisch van groot belang, omdat het de enige regionale hoofdstad is die Rusland heeft veroverd.

Desondanks kondigden de Russen onlangs aan het westelijk deel van de stad te zullen verlaten. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is de vraag. 

De strijd om de Oekraïense stad Cherson barst bijna los. Correspondent Jeroen Akkermans bezocht de Oekraïense soldaten aan het front: "We moeten één ding voor ogen houden: De Rus eruit werken", aldus een van de soldaten.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïne