D66 en CU zien beperking asielinstroom niet snel gebeuren
D66 en ChristenUnie denken niet dat de VVD moet verwachten dat tegenover de spreidingswet snel een beperking van de asielinstroom zal staan.
D66'er Jan Paternotte zegt op dit moment 'geen plannen' te hebben om daarover te praten. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zegt dat zulke maatregelen veel tijd kosten omdat ze Europees geregeld moeten worden.
Vanmiddag ging de VVD-fractie op de valreep akkoord met de asielwet. Die wet zorgt ervoor dat gemeenten gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te vangen. Maar het plan van het kabinet, stuitte op veel weerstand bij VVD-Kamerleden. En dus moest partijleider Mark Rutte eraan te pas komen, om ze alsnog te overtuigen.
"Zijn toezegging is dat hij wil praten", zegt Segers over de afspraak die Rutte heeft gemaakt met de VVD-fractie om de instroom weer op de agenda te zetten. "Wat hij niet kan toezeggen is de uitkomst van het gesprek, die kan ik ook niet toezeggen."
Afspraken in EU
De fractieleider van de ChristenUnie zegt dat nationaal niet zoveel mogelijk is om de instroom van asielzoekers in te perken. Hij denkt dat het 'de weg voorwaarts' is dat het kabinet in de Europese Unie afspraken probeert te maken over migratiebeleid. "We moeten zorgen voor een fatsoenlijke opvang, een eerlijke verdeling over de lidstaten, opvang in de regio en er moet geld bij." Dat is volgens Segers 'ambitieus' maar mogelijk.
Paternotte zegt dat Rutte 'ongetwijfeld' in het kabinet een gesprek wil voeren over de beperking van de instroom van asielzoekers en wacht de uitkomst daarvan af. "Als daar iets over naar de Kamer komt, dan zal ik dat beoordelen. Maar ik ben niet van plan daar nu het gesprek over aan te gaan."
Bovendien staat deze discussie wat de fractieleider van D66 betreft los van die over de asielwet. Volgens Paternotte ontstaat er 'geen nieuwe situatie' omdat de VVD een gesprek wil voeren om de instroom van asielzoekers te beperken. "Dat is een standpunt dat al in het VVD-verkiezingsprogramma stond en dat uiten ze wel vaker."
Het CDA probeert in de asieldiscussie al langer het midden op te zoeken tussen de verschillende partijen in de Tweede Kamer. "We begrijpen elkaar niet", zei Kamerlid René Peters gisteren tijdens een debat. Volgens hem zijn rechtse partijen soms te kort door de bocht als het gaat om het sluiten van grenzen, zoals bijvoorbeeld de PVV wil. Maar hij vindt ook dat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moet kijken naar juridische mogelijkheden om de toestroom van asielzoekers te verminderen. "De instroom moet omlaag", aldus Peters. De huidige aantallen 'kunnen we niet aan'.
Probleem niet voorbij
Volgens politiek verslaggever Fons Lambie zijn de politieke problemen in ieder geval nog lang niet voorbij. "Welke instroom-maatregelen gaat het kabinet dan nemen? Gaat Nederland tijdelijk de Europese asiel-afspraken niet naleven? Wordt de opvang soberder? Dat is nog volstrekt onduidelijk. En het wordt een lastig gesprek in de coalitie. Als de VVD allerlei eisen heeft voor instroombeperkingen, dan is de vraag hoe D66 en ChristenUnie daarop reageren."
De asielspreiding gaat als volgt:
- Elk jaar maakt de overheid een inschatting van het aantal asielzoekers dat komt. Die gaan eerst naar de reguliere opvanglocaties die nu al beschikbaar zijn.
- Zitten die vol en komen er meer asielzoekers, die worden verspreid over alle gemeenten.
- Dat gaat eerst vrijwillig. Als gemeenten zelf meer opvang aanbiedt, krijgen ze een financiële beloning.
- Als er dan nog niet genoeg plekken zijn, dan kan Den Haag gemeenten verplichten.