Leger Oekraïne rukt op

Rusland: alle troepen en materiaal teruggetrokken uit Cherson

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
RTL

Rusland zegt zijn troepen en materiaal volledig te hebben teruggetrokken uit de Zuid-Oekraïense stad Cherson. Het Oekraïense leger zou inmiddels al een flink deel van de stad hebben ingenomen.

Woensdag kondigde Rusland aan zich te zullen terugtrekken van de westelijke oever, vanwege het steeds succesvollere Oekraïense tegenoffensief. Vandaag maakte het ministerie van Defensie in Moskou bekend dat de terugtocht is voltooid. Volgens Oekraïense bronnen zijn er nog wel Russische soldaten in burgerkleding in de stad.

Ingestorte brug

De enige brug bij Cherson die leidt naar de door Rusland gecontroleerde oostelijke oever van de rivier de Dnjepr is ingestort. Volgens het ministerie in Moskou zijn er geen verliezen geleden tijdens de terugtrekking. Volgens Oekraïense bronnen zijn er veel Russen verdronken.

Russen vertrekken uit Cherson, Oekraïners rukken op in regio
Lees ook

Russen vertrekken uit Cherson, Oekraïners rukken op in regio

De oorzaak van het instorten was niet meteen duidelijk. Er waren al eerder aanvallen op de brug van Oekraïense kant om de bevoorraadding van de Russische troepen tegen te werken, maar het kan ook dat Rusland schuldig is aan de verwoesting van de brug.

De eerstvolgende brug over de rivier ligt tientallen kilometers van Cherson. Ook zijn Cherson en de omliggende plaatsen omringd door mijnen, geplaatst door de teruggetrokken Russen.

Veroverde stad

Moskou heeft Cherson eerder uitgeroepen tot deel van Rusland. Het is ook de enige regiohoofdstad die Russische troepen sinds het begin van de invasie hebben veroverd. De status van de regio verandert niet door de terugtrekking, zegt het Kremlin.

Inwoners van Cherson krijgen het advies binnen te blijven voor het geval er nog Russische militairen in de stad zijn.

Nu de Russische soldaten zich hebben teruggetrokken uit de regio Cherson, wordt het steeds duidelijker wat er allemaal is gebeurd tijdens de bezetting.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïneRusland