Nog niet voorbij

Bolsonaro vecht uitslag verkiezingen aan: 'Oude stemmachines'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPBolsonaro vecht uitslag verkiezingen aan: 'Oude stemmachines'
RTL

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zegt dat de verkiezingen van drie weken geleden niet correct zijn verlopen. Volgens CNN Brasil heeft hij de rechtbank verzocht de stemmen van sommige elektrische stemmachines ongeldig te verklaren. Storingen met deze apparaten zouden de verkiezingen kunnen hebben beïnvloed, claimt Bolsonaro.

De rechts-populistische Bolsonaro leek zich eerder al te hebben neergelegd bij zijn verkiezingsnederlaag. Drie weken geleden won zijn tegenstander Luiz Inácio Lula da Silva de verkiezingen met miniem verschil: Lula kreeg 50,9 procent tegen 49,1 procent voor Bolsonaro.

Overgangsproces

In zijn reactie op de verkiezingsuitslag gaf Bolsonaro aan te zullen 'voldoen' aan wat de grondwet bepaalt. Direct daarna maakte zijn stafchef bekend dat Bolsonaro hem de opdracht had gegeven het overgangsproces te leiden. Wel uitte hij al eerder zijn twijfels over de gebruikte stemmachines.

In Brazilië heerst enorme verdeeldheid over de koers die het land moet varen. Hoe groot die verdeeldheid is, zie je ook in deze video: 

Het voetbalshirt van het nationale elftal is symbool geworden van de strijd tussen Bolsonaro en Lula.

Voor Lula betekende de overwinning een comeback. De 77-jarige politicus regeerde Brazilië al tussen 2003 en 2010 en was populair in die tijd, maar werd daarna in verband gebracht met een groot corruptieschandaal.

Hij heeft daarvoor zelfs anderhalf jaar in de gevangenis gezeten. In maart dit jaar draaide het Hooggerechtshof zijn veroordeling terug, omdat de rechter bevooroordeeld zou zijn geweest. Die rechter, Sergio Moro, werd later minister van Justitie onder Bolsonaro.

Overdracht

Zittend president Bolsonaro is in elk geval tot 1 januari nog aan de macht. Het is de bedoeling dat die dag de termijn van Lula ingaat. 

Lula wint Braziliaanse verkiezingen, maar Bolsonaro legt zich er nog niet bij neer
Lees ook

Lula wint Braziliaanse verkiezingen, maar Bolsonaro legt zich er nog niet bij neer

Lees meer over
Jair BolsonaroLuiz Inácio Lula da SilvaVerkiezingenBrazilië