Antioverheidsdenken

'Onderzoek: te weinig aandacht voor toename extremisme in Noord-Nederland'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Siese Veenstra'Onderzoek: te weinig aandacht voor toename extremisme in Noord-Nederland'
RTL

Groningen, Friesland en Drenthe zijn de laatste jaren steeds vaker het toneel van extremistische incidenten. Die komen vaak voort uit antioverheidsdenken, blijkt uit nieuw onderzoek. De autoriteiten hebben te weinig aandacht voor deze vorm van radicalisering en richten zich vooral op jihadisme.

Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) waar NRC vandaag over schrijft. Het is volgens de krant voor het eerst dat er specifiek per regio is gekeken naar extremistische incidenten.

Media of rechtbank

De onderzoekers hebben bijgehouden hoeveel van dit soort incidenten tussen 2014 en nu plaatsvonden in Noord-Nederland. Daarbij werd gekeken naar zaken die de media of de rechtbank haalden.

Het gaat bijvoorbeeld om boeren die de deur van het Groningse provinciehuis eruit duwden of asbestdumpingen in Delfzijl.

AIVD: dreiging door Oekraïne-oorlog, ook meer verdeeldheid in Nederland
Lees ook

AIVD: dreiging door Oekraïne-oorlog, ook meer verdeeldheid in Nederland

Jaarlijks gaat het om zo'n 10 tot 15 incidenten, stellen de onderzoekers. Tegen de krant zeggen zij dan ook dat het een 'relatief klein fenomeen is in het noorden', maar er wel 'een stijgende lijn' te zien is.

Antioverheidsgevoelens

"We zien de afgelopen jaren steeds meer incidenten die gerelateerd zijn aan antioverheidsgevoelens in regionale dossiers", zegt RUG-onderzoeker Pieter Nanninga tegen NRC. Het gaat dan bijvoorbeeld om de komst van asielzoekerscentra of het stikstofdossier.

"Daardoor zien we een breed anti-Randstedelijk sentiment dat gesteund wordt door sterke gevoelens van maatschappelijk onbehagen", legt Nanninga uit.

'Niet herkend of erkend'

De onderzoekers noemen Noord-Nederland 'een voedingsbodem voor antioverheidsextremisme'. En die wordt vaak 'niet herkend of erkend als extremistisch'. De autoriteiten, zoals bijvoorbeeld de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), hebben vooral aandacht voor jihadisme.

Als het gaat om extremismebestrijding wordt jihadisme nog altijd als de grootste bedreiging gezien. "Kort door de bocht labelen we iemand met een baard die Arabisch spreekt sneller als extremistisch dan een boer die een provinciedeur ramt", zegt onderzoeker Léonie de Jonge erover tegen NRC. 

Lees meer over
Rijksuniversiteit GroningenBoerenprotestRechts-extremismeGroningenFrieslandDrenthe