Uitkomsten 'schokkend'

Met buikpijn naar je werk: '3 miljoen werkenden ervaren intimidatie op werkvloer'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyMet buikpijn naar je werk: '3 miljoen werkenden ervaren intimidatie op werkvloer'
RTL

Bijna drie miljoen werkenden hebben soms te maken met kleinerend of vernederend gedrag door managers. 40 procent wordt soms geconfronteerd met verbale agressie op het werk, 22 procent heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV.

De vakbond liet het onderzoek uitvoeren onder een representatieve groep van 2400 werkenden door Maurice de Hond.

CNV-voorzitter Piet Fortuin laat weten dat de wereldwijde aandacht voor het thema aanleiding was het onderzoek te doen. "Als je ziet wat er bekend wordt over de werksfeer bij De Wereld Draait Door bijvoorbeeld, dan vinden we dit belangrijk om in kaart te brengen. En ik vind de uitkomsten behoorlijk schokkend."

Vrouwen vaker slachtoffer

"Een schrikbarend hoog aantal werkenden wordt geïntimideerd of vernederd", zegt Fortuin. "Dit is dus niet voorbehouden aan tv-programma’s maar gebeurt op tal van werkvloeren. Volstrekt onacceptabel uiteraard. De werkplek moet veilig zijn."

Ongewenst gedrag heeft 'vele gezichten', geeft de CNV-voorman aan. Het gebeurt bovendien 'niet alleen op de werkvloer, maar bijvoorbeeld ook bij bedrijfsborrels'.

Vrouwen voelen zich vaker het slachtoffer van overschrijdend gedrag en intimidatie dan mannen. Van de mannen heeft 26 procent te maken met kleinerend of vernederend gedrag, tegenover 37 procent van de vrouwen.

Wanneer ga je te ver? Het grijze gebied van grensoverschrijdend gedrag
Lees ook

Wanneer ga je te ver? Het grijze gebied van grensoverschrijdend gedrag

Vrouwen hebben ook vaker te maken met grensoverschrijdend gedrag door collega’s: 36 procent tegenover 23 procent bij de mannen. 16 procent van de vrouwen is weleens van baan gewisseld door grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Bij de mannen is dit 9 procent. Vrouwen lopen ook vaker een burn-out op en melden zich vaker ziek door grensoverschrijdend gedrag.

Met buikpijn naar werk

Een op de zes ondervraagden gaat met buikpijn naar het werk. Eenzelfde percentage stelt dat de sfeer op hun werkvloer hen stress bezorgt. Bij 11 procent heerst een angstcultuur en 15 procent vindt hun manager onvoorspelbaar en onberekenbaar.

13 procent overweegt een andere baan te zoeken vanwege de sfeer op het werk. In 8 procent van de gevallen leidde het grensoverschrijdende gedrag op de werkvloer tot een burn-out. "Een persoonlijk drama voor veel mensen dat nog jarenlang kan doorwerken."

Meer dan de helft van alle ondervraagden geeft aan dat de werkgever optreedt tegen grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Bij 16 procent is dit niet het geval, 33 procent 'weet het niet'. Fortuin: "Dit geeft aan dat voor bijna de helft niets is geregeld: er wordt niet opgetreden of men weet het simpelweg niet."

Startsein voor werkgevers

Ruim een kwart van de ondervraagden weet überhaupt niet waar ze terecht kunnen met klachten over intimiderend gedrag op de werkvloer. Het CNV roept werkgevers op om snel werk te maken van een veilige werkvloer.

"De persoonlijke schade voor werknemers is enorm. De perikelen rond De Wereld Draait Door zouden voor veel werkgevers het startsein moeten zijn om aan de slag te gaan met dit thema. Vertrouwenspersonen moeten worden opgeleid om dit gedrag te herkennen en te voorkomen. Voor intimiderend gedrag mag geen plek meer zijn op de werkvloer."

Lees meer over
CNVGrensoverschrijdend gedragIntimidatie