In 10 jaar 84 procent meer dronken fietsers op de spoedeisende hulp
Het aantal fietsers dat onder invloed een ongeval kreeg is de afgelopen tien jaar met 84 procent gestegen. Dat meldt VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie.
Het kenniscentrum deed onderzoek naar het middelengebruik onder verkeersslachtoffers die tussen 2012 en 2021 op de SEH zijn beland. Het gaat dan om schedel-/hersenletsel, breuken, wonden en zelfs fatale ongevallen.
Ruim driekwart van de slachtoffers was fietser en man. Het merendeel had alcohol op. Van de fietsongevallen was driekwart eenzijdig. Ruim 50 procent van de slachtoffers was tussen de 20 en 49 jaar oud.
Ernstig letsel
In 2021 had ten minste 6 procent van alle verkeersslachtoffers op een SEH alcohol en/of drugs gebruikt. Twee derde van hen had ernstig letsel. Fietsers maakten het grootste deel uit van deze slachtoffers.
10 procent was bestuurder van een auto en nog eens 10 procent reed op een brom- of snorfiets.
Het onderzoek van het kenniscentrum, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, richtte zich in eerste instantie op bestuurders van gemotoriseerde voertuigen. Aanvullend deed VeiligheidNL onderzoek naar fietsers die onder invloed een ongeval kregen.
Meer bewustzijn
Volgens VeiligheidNL moeten fietsers zich veel meer bewust zijn van de risico's van rijden onder invloed. Voor mannen is de toegestane hoeveelheid alcohol in het verkeer 2 glazen (1 glas voor beginnend bestuurders), voor vrouwen 1 of 1,5 glas (0,5 glas voor beginnend bestuurders).
Bij drugs zijn de toegestane hoeveelheden zó laag dat het beter is om helemaal niets te gebruiken.