Toename online bestellingen

Vuurwerkverkoop door het dak, tot 40 procent meer dan voor corona

Door Eline Rietkerk··Aangepast:
© ANPVuurwerkverkoop door het dak, tot 40 procent meer dan voor corona
RTL

Als het zo doorgaat kan het zomaar een recordjaar worden voor vuurwerkhandelaren. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Er worden gemiddeld nu al 30 tot 40 procent meer bestellingen geplaatst dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

Vanwege drukte op de zorg gold er de afgelopen twee jaar een totaalverbod op vuurwerk in ons land. Consumenten konden toen ook online geen bestellingen plaatsen, maar dat is dit jaar anders en dat merkt ook vuurwerkverkoper Janwillem van Wendel uit Genemuiden.

Als warme broodjes 

Iedere dag kijkt hij weer met verbazing naar de hoeveelheid bestellingen die er bij hem binnen komen. "Ik merk dat mensen er dit jaar echt zin in hebben". Niet alleen worden er meer bestellingen geplaatst, ook wordt er per bestelling gemiddeld meer geld uitgegeven. "De vuurwerkboxen van 300 tot 400 euro gaan als warme broodjes over de toonbank. En bestellingen van 500 tot 600 euro in totaal zijn geen uitzondering." 

Vorig jaar was er dan weliswaar een verbod, er was wel genoeg vuurwerk te zien. Dat zie je in onderstaande video over de laatste jaarwisseling:

Genoeg vuurwerk te zien vorig jaar.

Ook Nick Vossebeld uit Haaksbergen doet goede zaken. "In 2019 zat het totaalbedrag bij ons gemiddeld op 300 tot 400 euro. Dit jaar ligt dat op 600 tot 700 euro."

Aanbod aanpassen

Ondanks dat het vuurwerk door de inflatie een stuk duurder is geworden, merkt ook hij dat de vraag dit jaar veel groter is. Inmiddels moest hij zelfs al meerdere keren het aanbod op de website aanpassen, omdat bepaalde vuurwerkproducten bijvoorbeeld niet meer leverbaar waren.

RTL Nieuws sprak ook met handelaren in de regio's Brabant en Rotterdam en overal hetzelfde kwam hetzelfde beeld naar voren: mensen besparen dit jaar zeker niet op vuurwerk.

Uitverkocht

Leo Groeneveld, voorzitter belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (vuurwerkbranche) bevestigt de landelijke trend. Door de toename lopen importeurs soms zelfs tegen tekorten aan. "Het zou zomaar kunnen dat bepaalde producten binnenkort al uitverkocht en niet meer verkrijgbaar zijn." 

Algeheel verbod op consumentenvuurwerk vindt geen meerderheid in Kamer
Lees ook

Algeheel verbod op consumentenvuurwerk vindt geen meerderheid in Kamer

Tom van Bommel, consumentenpsycholoog bij Unravel heeft er wel een verklaring voor. Het is volgens hem een samenspel van factoren. "Je hebt natuurlijk het corona-effect. Twee jaar lang mocht er niets. Nu kan het eindelijk wel weer. Dan willen mensen het er juist van nemen." 

Op=op

Maar daarnaast speelt er volgens van Bommel ook nog een ander effect mee: schaarste. Voor dit jaar hebben 12 gemeenten alsnog op eigen initiatief een algeheel vuurwerkverbod ingesteld. Daarnaast hebben tientallen gemeenten lokale vuurwerkverboden ingesteld. Bijvoorbeeld in de buurt waar kwetsbare mensen wonen, zoals rond ziekenhuizen of verzorgingshuizen.

"Dit zorgt voor het op=op-effect. Als iets neigt naar een verbod, dan gaan we juist ons best doen om het te krijgen", legt van Bommel uit. "Ik moet het nu nog snel kopen, want misschien kan het volgend jaar niet meer." 

Lees meer over
VuurwerkVuurwerkverbod