Worden ook ouder

Rijken leven 25 jaar langer in goede gezondheid dan armsten

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Egbert HartmanRijken leven 25 jaar langer in goede gezondheid dan armsten
RTL

Als je meer geld hebt, dan word je gemiddeld gezien ouder en je leeft ook nog eens langer in goede gezondheid dan Nederlanders die armer zijn.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Van de jongens die tussen 2017 en 2020 zijn geboren, is voor degenen uit de rijkste gezinnen de verwachting dat ze gemiddeld iets ouder dan 83 jaar zullen worden.

Maar als je de pech hebt dat jouw ouders tot de armste 20 procent van de Nederlanders behoren, dan is de levensverwachting voor jongens nog geen 74 jaar. Dat is dus ruim negen jaar minder.

Pensioenleeftijd vanaf 2028 met drie maanden omhoog
Lees ook

Pensioenleeftijd vanaf 2028 met drie maanden omhoog

Bij vrouwen zie je een vergelijkbaar beeld. Rijke ouders die tussen 2017 en 2020 een dochter kregen, kunnen er vanuit gaan dat hun dochter gemiddeld 86 jaar zal worden, tegen maar iets meer dan 78 jaar voor dochters van de armste ouders.

Én een langer gezond leven

En kinderen met rijke ouders leven naar verwachting gemiddeld genomen ook nog eens meer jaren in goede gezondheid.

Jongens die tussen 2017 en 2020 zijn geboren, hebben een levensverwachting van gemiddeld bijna 74 jaren in goede gezondheid. Dat is op een haar na een kwart eeuw meer dan jongens die ouders hadden die tot de armste 20 procent behoorden.

Opvallend is dat meisjes met de rijkste ouders een levensverwachting in goede gezondheid hebben die gemiddeld bijna 1,5 jaar onder die van jongens met rijkere ouders lag.

Verschil in leefstijl

Maar ook hier is het beeld dat kinderen met de minst welgestelde ouders gemiddeld gezien een aanzienlijk kortere levensverwachting met gezonde jaren hebben: 72,5 jaar tegen iets meer dan 49 jaar.

Een belangrijke reden voor de verschillen is volgens gezondheidseconoom Wim Groot van Maastricht University het verschil in leefstijl tussen arm en rijk. "Bij armere gezinnen is vaker sprake van roken, overgewicht en ongezonde voeding", zegt hij. Dat leidt weer sneller tot ziektes, zoals diabetes. 

Stress speelt mee

Ook stress speelt een belangrijke rol bij die ziektes en daarvoor zijn armere gezinnen gevoeliger, bijvoorbeeld omdat ze minder makkelijk kunnen rondkomen of problemen ervaren met hun woning.

Een oplossing ligt volgens Groot niet per se in de zorg, maar wel in preventie. "Er is een verscheidenheid aan oorzaken met een verscheidenheid aan oplossingen", zegt hij.

Gezonde voeding zou bijvoorbeeld goedkoper moeten zijn dan ongezonde voeding en arme mensen zouden meer bestaanszekerheid moeten hebben in de vorm van een vast inkomen. De overheid kan hierbij helpen.

AOW

Het verschil in levensverwachting tussen rijke en minder rijke Nederlanders heeft ook gevolgen voor het aantal jaren dat ze van hun AOW kunnen genieten.

De prognose voor de levensverwachting van degenen die 65 zijn wordt namelijk door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gebruikt voor het vaststellen van de AOW-leeftijd.

En die levensverwachting is voor de rijkste Nederlanders die in de jaren 2017-2020 65 werden flink hoger dan voor de minst welvarenden.

Het verschil is bijna 4,5 jaar. Daarbij hebben de rijkste mannen gemiddeld vrijwel twee keer zoveel jaren in goede gezondheid voor de boeg dan de armste: bijna 16 jaar tegenover 8 jaar.

Bij vrouwen is het verschil iets minder groot: ruim 16 jaar tegen ruim 9 jaar.

In deze video zie je hoe het pensioen-nieuwe stijl werkt:

Lees meer over
CBSEditie NL Link in bio