Uitbreiding kinderopvang vrijwel onmogelijk: 'Tienduizenden medewerkers tekort'
Het is vrijwel onmogelijk voor kinderopvangorganisaties om uit te breiden, omdat daar tienduizenden extra medewerkers voor nodig zijn. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Het kabinet wil dat vanaf 2025 de kinderopvang bijna gratis is, en dus zal de vraag alleen maar toenemen. "Ik heb geen idee waar we deze medewerkers vandaan gaan halen", zegt de directeur van branchevereniging Kinderopvang.
Het personeelstekort zit uitbreidingsplannen dwars, dat is ook de reden van de langere wachtlijsten. RTL Nieuws vroeg 22 kinderopvangorganisaties verspreid over het land naar de wachtlijsten en hun uitbreidingsplannen. Meer dan de helft van de gevraagde organisaties heeft plannen om uit te breiden. 17 organisaties zeggen dat de wachtlijsten steeds langer worden.
Landelijk probleem
Enkele jaren geleden was het personeelstekort vooral merkbaar in de randstad. Nu is het een landelijk probleem geworden. "De vraag zal in de loop van de komende jaren met 31 procent toenemen. Dat is enorm veel", zegt Emmeline Bijlsma, directeur branchevereniging Kinderopvang. "Om aan de vraag te voldoen zullen we 50.000 extra medewerkers nodig hebben. Ik heb geen idee waar we deze medewerkers vandaan gaan halen."
In 2025 wordt de kinderopvang bijna gratis, is het plan van het kabinet. Of de kinderopvangorganisaties dat aankunnen, daar twijfelt de brancheorganisatie over.
Locaties
Tekort aan panden was vroeger een beperkende factor voor de uitbreiding van kinderopvang. Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang is dat verschoven. Tegenwoordig zijn kinderopvangorganisaties beknot in de uitbreidingsmogelijkheden door personeelstekort.
"Als wij tien extra personeelsleden hadden, zou ik zo meer locaties kunnen openen", zegt Yvonne van Dijk, van KidzEiland, een peuterspeelzaal in Middelharnis, Zuid-Holland. Sinds 2020 biedt KidzEiland buitenschoolse opvang (BSO). De organisatie wil op de toenemende vraag inspelen en nieuwe locaties openen. Het pand staat al klaar, maar personeel is bijna niet te vinden. "Wij hebben een ruimte al helemaal klaar staan voor een BSO, daar kunnen we zo in. Het ligt echt aan personeel."
In de knel
Veel ouders komen in de knel met werk door personeelstekort in kinderopvang. Dit bleek uit een peiling van Stichting Voor Werkende Ouders waarin 39 procent van de ouders zegt dat het probleem grote gevolgen heeft op hun werk. Vanwege de personeelstekorten heeft 28 procent van de ouders andere werkkeuzes gemaakt. Sommigen moesten zelfs werkuren opgeven omdat hun kinderen niet naar de opvang kunnen.
Sommige ouders maken zich juist zorgen over de ontwikkeling van hun kinderen. Nanda Markus, moeder van vier kinderen, moet bijna een jaar wachten voordat haar kind van 2 naar de peuterspeelzaal kan. "Ik werk als kraamverzorgende. Ik heb geen oppas nodig in de vorm van kinderdagverblijf, maar ik vind wat mijn kind meekrijgt van kinderopvang, zoals samen spelen en delen, echt belangrijk voor zijn ontwikkeling."
Met haar oudere kinderen was het anders, zegt ze. "Het ging soepel. Ik hoefde alleen te bellen om hen op te geven. Maar nu is het veel moeilijker. Zo'n lange wachtlijst had ik niet verwacht."