Luchtalarm in Kiev

Opnieuw Russische aanvallen op Oekraïne, op veel plekken geen stroom

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© EPAOpnieuw Russische aanvallen op Oekraïne, op veel plekken geen stroom
RTL

Na de rakettenregen van gisteren ligt Oekraïne ook vandaag onder Russisch vuur. In de hoofdstad Kiev klonk vannacht opnieuw het luchtalarm. 

Even na 02.00 uur (lokale tijd) riepen de autoriteiten inwoners van de stad ook via Telegram op om naar de schuilkelder te trekken. Gisteren werd Kiev, samen met een groot aantal andere steden in Oekraïne, ook al bestookt door luchtaanvallen.

Drone-aanvallen

Oekraïne zegt de Russische droneaanval te hebben afgeslagen. De luchtafweer zou zestien drones uit de lucht hebben geschoten. Er zijn geen gewonden gevallen, maar neerkomend puin heeft wel voor schade aan gebouwen gezorgd. Zeven van de zestien drones zouden Kiev als doelwit hebben gehad. Vijf daarvan konden pas boven de hoofdstad worden neergeschoten.

Defensiedeskundige Patrick Bolder maakt in deze video de balans op van deze oorlog:

Na de massale Russische raketaanvallen van gisteren is er in veel Oekraïense regio's sprake van een 'moeilijke situatie'. Dat liet de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een videoboodschap weten. Op veel plekken is geen elektriciteit meer, en dat terwijl er sprake is van temperaturen onder het vriespunt.

Meer dan 100 raketten

"Vanavond kampen de meeste Oekraïense regio's met stroomstoringen", aldus Zelenski, die zei dat het met name moeilijk is in Kiev, Lviv, Odessa en Cherson.

De wapens raken op: Rusland en Oekraïne zoeken overal hulp
Lees ook

De wapens raken op: Rusland en Oekraïne zoeken overal hulp

Een van Zelenski's adviseurs liet eerder op de dag via Facebook weten dat er gisteren meer dan honderd raketten werden afgevuurd. Bij de aanvallen kwamen volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken drie mensen om het leven. Zes anderen, onder wie een kind, raakten gewond.

Lees meer over
Volodymyr ZelenskyVladimir PoetinOorlog in OekraïneOorlogsmisdadenOekraïneRusland