Amerikaanse raketwerper ingezet

Zeker 63 Russische militairen gedood bij luchtaanval Donetsk

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAZeker 63 Russische militairen gedood bij luchtaanval Donetsk
RTL

Bij een Oekraïense raketaanval op een tijdelijke Russische militaire basis in Oekraïne zijn zeker 63 soldaten omgekomen. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie. Oekraïense troepen hebben rond de jaarwisseling de Donetsk-regio, die gecontroleerd wordt door de Russen, bestookt met raketten. Oekraïne claimt honderden slachtoffers te hebben gemaakt.

Volgens de Russen werden er zes Himars-raketten afgevuurd, waarvan Rusland er twee uit de lucht heeft kunnen schieten. De Russische soldaten zaten in een leeg schoolgebouw in Makiivka, een stad bij Donetsk. Een bron meldt aan persbureau Reuters dat het reservisten waren die zijn opgeroepen tijdens de gedeeltelijke mobilisatie.

Volgens de krant The Guardian kan dit de dodelijkste aanval op Russische troepen zijn sinds het uitbreken van de oorlog. Het is zeer zeldzaam dat Rusland mededelingen doet over de verliezen die het leger lijdt in Oekraïne.

Op sociale media gaan beelden rond van de ravage. Er lijkt niet veel over van het gebouw:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Amerikaanse raketten

In totaal zouden er in de nieuwjaarsnacht 25 raketten op de regio zijn afgeschoten.

Volgens de pro-Russische Daniil Bezsonov, plaatsvervangend minister van Informatie in Donetsk, was er 'een enorme klap door Amerikaanse Himars-raketten'. Deze meervoudige raketwerpers zijn vaker ingezet door het Oekraïense leger in de strijd tegen de Russen, en met succes. "Er zijn doden en gewonden, maar het exacte aantal is niet bekend", schrijft Bezsonov op Telegram. Het gebouw is volgens hem zwaar beschadigd.

Opvang, raketten, scholing en gas: oorlog in Oekraïne kost schatkist ruim 5 miljard
Lees ook

Opvang, raketten, scholing en gas: oorlog in Oekraïne kost schatkist ruim 5 miljard

Oekraïne claimt dat er ongeveer 400 Russen zijn omgekomen, meldt de BBC. Internationale nieuwsmedia kunnen de aantallen niet verifiëren.

Gemobiliseerde Russen

De Russische oud-kolonel Igor Girkin, die tot levenslang is veroordeeld in het MH17-proces, spreekt volgens de BBC over honderden doden en gewonden. "En het gebouw is bijna helemaal verwoest." Volgens hem zijn de slachtoffers vooral Russen zijn die recent in Rusland zijn gemobiliseerd. Er lag ook munitie opgeslagen in het gebouw, waardoor volgens Girkin meer schade was.

Donetsk is sinds 2014 in handen van door Rusland gesteunde separatisten en het is een van de vier Oekraïense regio's die Moskou in oktober probeerde te annexeren, in strijd met het internationale recht.

Uren na de bombardementen is de Oekraïense hoofdstad Kiev bestookt met drones en raketten. De energievoorzieningen zouden het doel zijn geweest, zoals de laatste weken vaker het geval is.

Oekraïne zegt dat de luchtafweer alle drones uit de lucht heeft geschoten. Een deel van de hoofdstad Kiev zit op dit moment zonder stroom. De situatie is volgens de netbeheerder 'ingewikkelder' geworden. De autoriteiten zetten de elektriciteit gedeeltelijk uit om overbelasting van het netwerk te voorkomen.

Jeroen Akkermans keerde aan het einde van 2022 terug naar Boetsja.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneDronesOekraïneRusland