En langdurige aanvallen in verschiet

25 martelkampen ontdekt in bevrijde Oekraïense stad Charkov

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / CTK Photo25 martelkampen ontdekt in bevrijde Oekraïense stad Charkov
RTL

De Oekraïense politie geeft aan sinds de bevrijding van het gebied rond de eerder bezette Oost-Oekraïense stad Charkov al 25 martelkampen te hebben gevonden. De regionale politiechef vertelt dat in de kampen onder andere Oekraïense burgers werden vastgehouden en gemarteld.

Sommige gevangenen zouden elektrische schokken toegediend hebben gekregen en van anderen werden de vingers gebroken.

Het is niet voor het eerst dat er martelkampen worden ontdekt in voormalig Oekraïense bezette gebieden. Eerder werden al tien folterkamers ontdekt in de zuidelijke regio van Cherson en in de hoofdstad Cherson zelf. Mykola overleefde dit en vertelt erover in deze video:

Mykola overleefde de martelkamers in Izjoem, Ivan niet

Het gebied rond Charkov werd maandenlang bezet door Russische troepen, maar die trokken zich begin september terug na een Oekraïens offensief. Sindsdien zijn volgens de politiebaas de lichamen van 920 burgers ontdekt, onder wie 25 kinderen. Ze zouden zijn omgebracht door Russische soldaten.

Aanvallen nog lang niet voorbij

En hoewel deze kampen zijn ontdekt in gebieden die nu niet meer bezet zijn door de Russen, hebben de Oekraïeners nog veel te vrezen. 

Oekraïne: Russen mishandelden kinderen in martelkamers
Lees ook

Oekraïne: Russen mishandelden kinderen in martelkamers

Zo laat president Zelenski weten dat Rusland op het moment een langdurige aanvalscampagne met Iraanse drones plant om Oekraïne "uit te putten". "We hebben informatie dat Rusland een langdurige aanval plant met behulp van Shahed-drones," zei Zelenski in een videotoespraak.

Doel is uitputting

"De aanvallen zijn waarschijnlijk bedoeld om onze mensen, onze luchtafweer en onze energie uit te putten. Oekraïne moet handelen en alles doen zodat de terroristen falen, zoals al hun andere plannen zijn mislukt," zei de president verder.

Lees meer over
Volodymyr ZelenskyOorlog in OekraïneDronesOekraïne