Vrijwel geen bussen en treinen

Staking streekvervoer dreigt morgen en vrijdag uit onvrede loonbod

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Sem van der WalStaking streekvervoer dreigt morgen en vrijdag uit onvrede loonbod
RTL

In vrijwel het hele land rijden morgen en vrijdag vrijwel geen bussen en regionale treinen. Vakbond FNV zegt namelijk dat duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs het werk neerleggen. De reden? Het cao-overleg is opnieuw mislukt.

Vakbond FNV maakte vannacht even na 03.00 uur bekend dat cao-onderhandelingen met de werkgevers niets hebben opgeleverd voor werknemers in het streekvervoer. Vooraf had FNV al gedreigd met de landelijke staking als ze er niet uit zouden komen.

Loonsverhoging of impasse?

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) zegt dat het cao-overleg vannacht na een 'bovengemiddeld hoog loonbod' van 8 procent door de vakbonden is afgebroken.

FNV-bestuurder Marijn van der Gaag ontkent dat zijn vakbond het overleg heeft afgebroken, en zegt dat de partijen simpelweg 'in een impasse terechtkwamen'.

Staking met grote gevolgen

Onder de cao streekvervoer vallen 13.000 medewerkers en duizenden daarvan zijn lid van de bond. Alleen in NS-treinen en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt niet gestaakt, want dat personeel heeft eigen cao's. Elders in het land kan de staking grote gevolgen hebben voor het openbaar vervoer.

Vuilnisophalers en boa's gaan staken na klappen cao-onderhandelingen
Lees ook

Vuilnisophalers en boa's gaan staken na klappen cao-onderhandelingen

Vorig najaar legden stakers het streekvervoer verspreid over het hele land ook al plat. Eigenlijk zou er toen nog een vierdaagse landelijke stakingsreeks komen, maar die werd afgeblazen toen het cao-overleg met de werkgevers werd hervat. Dat is nu dus opnieuw op niets uitgelopen.

Hoger loon en minder werkdruk

De FNV wil dat het loon van personeel van bijvoorbeeld Arriva of Keolis moet meebewegen met de hoge inflatie en dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen.

De laatste tijd vonden er al kleinere regionale stakingen plaats, bijvoorbeeld in Twente en de Achterhoek. Dat komt omdat het cao-overleg ook is vastgelopen voor een andere groep van 1300 mensen, onder wie veel buschauffeurs en machinisten. Zij leggen later deze week het werk misschien ook neer. 

Britse verpleegkundigen organiseerden vorige maand een historische staking vanwege de hoge werkdruk.
Lees meer over
FNVStakingenOpenbaar vervoerBussenTreinen