Met name ouderen

Drukte in ziekenhuizen: operaties uitgesteld door volle bedden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtDrukte in ziekenhuizen: operaties uitgesteld door volle bedden
RTL

Het is druk in de ziekenhuizen. Honderden bedden zijn momenteel bezet door patiënten die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben. Dit komt omdat deze patiënten wachten op een plek in een verpleeghuis, revalidatiecentrum of omdat ze wachten op thuiszorg.

Ziekenhuizen kunnen hierdoor minder opereren en spoedeisende hulpen gaan soms dicht, zo meldt het AD.

Patiënten wachten op doorstroming

De krant deed een rondgang langs verschillende ziekenhuizen en verzamelde informatie over de hoeveelheid aan patiënten dat wacht op een doorstroming naar een andere plek. 

Hieruit bleek dat in de regio Utrecht zo'n honderd mensen nog in het ziekenhuis liggen die op zorg elders wachten. In het Zuyderland Medisch Centrum hebben veertig patiënten geen ziekenhuiszorg meer nodig en het Maastricht UMC spreekt van dagelijks zo’n veertig mensen die al ontslagen kunnen worden.

Patiënten soms overgeplaatst door griepdrukte in ziekenhuizen
Lees ook

Patiënten soms overgeplaatst door griepdrukte in ziekenhuizen

De patiënten in deze ziekenhuizen wachten soms enkele dagen, maar soms zelfs enkele weken tot ze elders terecht kunnen. Veel wachtenden zijn ouderen die na een spoedopname te kwetsbaar zijn om terug te keren naar hun huis en daar zelfstandig te wonen. 

Esther Peters, directeur integraal capaciteitsmanagement in het Maastricht UMC, zegt tegen de krant: "Het is vooral erg lastig om mensen geplaatst te krijgen die verward zijn. Die moeten vaak op een gesloten afdeling en hebben veel zorg nodig. Veel instellingen hebben geen plek voor deze patiënten."

Minder operaties

Door de patiënten die in de bedden blijven liggen, worden operaties uitgesteld bij gebrek aan ruimte en kunnen ook minder nieuwe patiënten opgenomen worden. Ook moet de spoedeisende hulp soms dicht, omdat er geen nieuwe patiënten meer bij kunnen.

Opeenstapeling problemen

Het probleem volgt de vele huidige knelpunten in de zorg op. Sinds de pandemie is een opeenstapeling van problemen te zien, doordat de vraag naar zorg toeneemt maar het aanbod blijft dalen. In de hele zorg is sprake van een personeelstekort en blijft het ziekteverzuim hoog. 

"In feite hebben de meeste problemen de oorsprong in de zorgkloof die er al is en steeds groter wordt", stelt Wim Goudswaard, bedrijfskundig manager snijdend in het ADRZ in Goes. 

Lees meer over
OperatieZiektes en aandoeningenThuiszorgVerpleeghuizenNederland