Les van kunstenaars en musici

'Personeelstekort onderwijs: niet langer één leraar voor de klas'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Bart Hoogveld'Personeelstekort onderwijs: niet langer één leraar voor de klas'
RTL

In Amsterdam is het niet langer haalbaar om het hele schooljaar slechts één leraar voor dezelfde basisklas te zetten. Het grote personeelstekort in het onderwijs zorgt ervoor dat er meerdere leerkrachten en professionals per groep worden ingezet.

Dit meldt het Parool. Het onderwijs zou moeten meebewegen met de maatschappelijke en stedelijke ontwikkelingen, aldus het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO). Dit is de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen in het primair onderwijs. 

Het 'nieuwe onderwijs'

De krant schrijft dat de hoofdstad minder scholen krijgt en dat er ook coördinerende leerkrachten en niet-bevoegde professionals voor de klas komen, om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het onderwijs wel gewaarborgd blijft.

Dit kunnen kunstenaars, accountants en musici zijn, die voor de klas zijn met een bevoegde leerkracht met een coördinerende rol. De schoolbesturen zijn van mening dat dit ervoor zorgt dat de 'druk van de ketel gaat' en er zo meer ruimte komt voor lesvoorbereidingen. 

'Systeem op de schop om lerarentekort op te lossen'
Lees ook

'Systeem op de schop om lerarentekort op te lossen'

Noodplan Lerarentekort

Er is al jaren sprake van een nijpend lerarentekort, schrijft de krant. In 2020 werd het Noodplan Lerarentekort in het leven geroepen, waarmee geprobeerd werd het 'tijdelijke' tekort zo goed mogelijk op te vangen.

Naast de vierdaagse lesweek en het voor de klas zetten van andere professionals, heeft de gemeente Amsterdam ook 23 miljoen euro geïnvesteerd om te zorgen dat er in 2023 vijfhonderd meer leraren zijn dan nu.

Lees meer over
LerarentekortOnderwijsBasisonderwijsLink in bioNederland