Kamer akkoord: complexe kinderhartoperaties verdwijnen uit Utrecht en Leiden
Een meerderheid van de Tweede Kamer is gisteravond akkoord gegaan met het plan om complexe operaties niet meer uit te voeren bij de kinderhartcentra in Utrecht en Leiden. De kwestie om de gespecialiseerde kinderhartchirurgie speelt al lang. De oppositie wil graag drie centra openhouden.
Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zorgden voor een meerderheid voor het plan om de complexe operaties niet meer in de twee centra uit te voeren. Dat werd gisteravond tijdens een drukbezocht debat duidelijk. Er zaten veel ouders op de publieke tribune.
Nu nog vier centra
Nederland telt nu nog vier centra waar kinderen aan hun hart geopereerd kunnen worden: Rotterdam, Leiden, Utrecht en Groningen. Voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge besloot ruim een jaar geleden dat de meest complexe ingrepen bij twee centra niet meer uitgevoerd zouden worden. Hij koost ervoor de operaties te houden in Utrecht en Rotterdam.
Die beslissing zorgde voor felle kritiek van onder meer de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Met het verdwijnen van de complexe operaties in Groningen zou de zorg in de noordelijke provincies in gevaar komen.
Ouders van kinderen met een hartafwijking trokken begin deze maand naar Den Haag omdat ze vrezen voor het leven van hun kinderen.
Ernst Kuipers, inmiddels minister van Volksgezondheid, reageerde op de kritiek door de zorgcentra zelf te laten bepalen wie de deuren moest sluiten. Zij kwamen daar onderling niet uit.
Twee weken geleden besloot Kuipers om de operaties weg te halen uit Leiden en Utrecht. De Kamer ging daar gisteren dus mee akkoord, al wilde vrijwel de hele oppositie liever dat drie locaties openbleven.
Klein clubje chirurgen
Minister Kuipers legde gisteren uit dat drie locaties openhouden voor de zware operaties geen optie is. Kinderhartoperaties worden uitgevoerd door een klein clubje van zo'n twaalf chirurgen. Concentratie van de zorg is daarom volgens de minister noodzakelijk. De zorg wordt de komende tijd afgebouwd en over ruim twee jaar moeten zouden de operaties alleen nog in Groningen en Rotterdam uitgevoerd moeten worden.
Naar de rechter
De minister neemt eind deze maand een definitief besluit maar heeft dus alvast de steun van de Kamer. Als Kuipers bij zijn plan blijft, stapt het centrum voor aangeboren hartafwijkingen (CAHAL) van het Leids UMC en het Amsterdam UMC naar de rechter.