Dubbel gevoel in Italië na migrantendrama: 'Shock maar ook gewenning'
Het aantal mensen dat is omgekomen bij de schipbreuk van een migrantenschip voor de Zuid-Italiaanse kust, is vanavond opgelopen tot 59. Een vermoedelijke mensensmokkelaar is opgepakt.
"Het dodental zal nog wel verder oplopen", zegt Italië-correspondent Anouk Boone. "Volgens getuigenissen in de Italiaanse media zaten er tussen de 150 en 250 mensen aan boord." Onder de slachtoffers zouden ook meerdere kinderen zijn en een baby van enkele maanden oud.
81 mensen hebben het tot dusver overleefd, anderen zijn nog vermist. Eén van de overlevenden is aangehouden op verdenking van mensenhandel.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Volgens de Italiaanse fiscale politie vertrok de boot vier dagen geleden uit de Turkse stad Izmir met migranten uit onder andere Afghanistan en Iran. Het schip is volgens de Italiaanse autoriteiten in stormachtig weer terecht gekomen en op de rotsten geslagen. De lichamen spoelden aan bij Steccato di Cutro in de regio Calabrië. Volgens de burgemeester van de Italiaanse plaats zijn overal op het strand en tot 300 meter uit de kust wrakstukken te zien.
"Een gruwelijk gezicht", zegt de burgemeester van het nabijgelegen Cutro tegen de Italiaanse nieuwszender SkyTG24. "Dat blijft je hele leven bij je."
Dubbele reactie
Het is een regio waar ze wel bekend zijn met migrantenschepen, vertelt Boone. "Een paar jaar geleden kwam er nog een zeilboot aan waarin migranten in het ruim gestopt waren door mensensmokkelaars."
In Italië wordt met dubbel gevoel gereageerd, zegt Boone. "Enerzijds is er natuurlijk de shock: dit is wel echt een ramp, maar aan de andere kant zijn er ook mensen gewend geraakt aan dit soort nieuws. Dit is de zoveelste oversteek die misgaat, de zoveelste ramp op zee."
Bisschoppen in het katholieke Italië waarschuwen volgens de correspondent voor die gewenning.
Italië en migranten
Italië worstelt al jaren met de instroom van migranten. Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn tussen 1 januari en 23 februari van dit jaar al 13.067 bootmigranten in Italië aangekomen. Diezelfde periode in 2022 waren dat er 5.273 en 4.156 in het jaar daarvoor. In 2022 bereikten in totaal 105.129 migranten Italië. Het recordaantal aankomsten in één jaar was 181.436 in 2016.
Ook gaat er regelmatig wat mis met migranten die de overtocht proberen te maken. Volgens het Missing Migrants Project van de Internationale Organisatie voor Migratie zijn sinds 2014 ruim 20.000 mensen omgekomen of vermist geraakt in het centrale Middellandse Zeegebied.
De ramp roept ook veel reacties op uit de Italiaanse politiek. Premier Giorgia Meloni laat weten 'diep bedroefd' te zijn om wat er is gebeurd.
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Piantedosi, zegt in een statement dat het van essentieel belang is om de overtochten over zee te stoppen, die migranten volgens hem de 'illusie van een beter leven' in Europa bieden. Hij vindt het belangrijk dat mensenhandelaars niet rijker gemaakt worden en niet langer dergelijke tragedies veroorzaken.
Streng migratiebeleid
Italië heeft een rechtse regering, met Meloni aan het roer. "Dit soort gebeurtenissen doen de migratie-discussie oplaaien en worden ingezet als politieke munitie", zegt Boone.
Meloni pleit voor een streng migratiebeleid. Ze wil een betere verdeling van migranten tussen Noord- en Zuid-Europa, en voorkomen dat migranten vertrekken naar Italië. Reddingsschepen van NGO's krijgen sinds de nieuwe Italiaanse regering te maken met regels en wetten die reddingswerkzaamheden bemoeilijken. Volgens de regering zouden die reddingsschepen in feite als taxidienst voor migranten fungeren.
Afgelopen week nog stelde de regering nieuwe protocollen voor dit soort reddingsschepen aan. "Als een schip een reddingsactie heeft uitgevoerd, moet het direct daarna weer aanmeren. Het schip mag niet verder zoeken. Het past allemaal in Meloni's lijn om de poorten zoveel mogelijk gesloten te houden", aldus de correspondent.
"Meloni spreekt meelevend over de ramp en noemt het onmenselijk. Maar ik denk dat de premier dit in de nasleep zal gebruiken om in Europa haar beleid te verdedigen. Ze wil niet dat migratie alleen een Italiaans probleem is en probeert haar stem te verheffen in Brussel om te zeggen: we moeten hier echt iets mee."