Totale dodental boven de zestig

Zeker veertien kinderen dood door migrantendrama Italië

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP. Zeker veertien kinderen dood door migrantendrama Italië
RTL

Minstens 62 mensen zijn overleden bij het bootdrama in Italië afgelopen weekend, onder wie veertien kinderen. Twee mensensmokkelaars zijn inmiddels opgepakt.

Het Italiaanse Rai News schrijft dat ze zijn gearresteerd voor het helpen bij en aanzetten tot illegale immigratie, maar dat ook dood door schuld wordt onderzocht. 

Tientallen lichamen spoelden aan op het strand van Steccato di Cutro,nadat een grote groep migranten in een oude houten boot schipbreuk leed. Zo'n 80 mensen zijn gered. Het is onduidelijk hoeveel mensen aan boord waren van de boot. Getuigenissen lopen uiteen van 180 tot 250.

Dubbel gevoel in Italië na migrantendrama: 'Shock maar ook gewenning'
Lees ook

Dubbel gevoel in Italië na migrantendrama: 'Shock maar ook gewenning'

De migranten vertrokken drie of vier dagen eerder uit de West-Turkse stad İzmir. De mensen aan boord waren vooral afkomstig uit Afghanistan, Irak, Iran en Syrië. De oude houten boot brak door de ruwe zee en ging ten onder. Volgens lokale media was de boot niet bestand tegen de hoge golven.

De wrakstukken en de doden spoelden aan bij Steccato di Cutro in de regio Calabrië. Onderstaande beelden laten de situatie op het strand zien. 

Italië-correspondent Anouk Boone vertelde gisteren dat de regio wel bekend is met migrantenschepen: "Een paar jaar geleden kwam er nog een zeilboot aan waarin migranten in het ruim gestopt waren door mensensmokkelaars."

Zoveelste oversteek die misgaat

In Italië wordt dan ook met een dubbel gevoel gereageerd, zegt Boone. "Enerzijds is er natuurlijk de shock: dit is wel echt een ramp, maar aan de andere kant zijn er ook mensen gewend geraakt aan dit soort nieuws. Dit is de zoveelste oversteek die misgaat, de zoveelste ramp op zee."

De Italiaanse premier Giorgia Meloni reageerde geschokt, maar maakt zich ook kwaad over de mensensmokkelaars die zulke tragedies mogelijk maken.

'Geld verdienen over lijken'

Ook buitenlandminister Matteo Piantedosi zegt dat gewetenloze criminelen veel geld verdienen door de migranten een reis naar Europa op gammele, niet zeewaardige bootjes aan te smeren. "Over de lijken van hun slachtoffers worden enorme winsten gemaakt die in drugs en in wapens worden geïnvesteerd."

Het dodental zal nog verder oplopen.© ANP.
Het dodental zal nog verder oplopen.

Italië en migranten

Italië worstelt al jaren met de instroom van migranten. Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn tussen 1 januari en 23 februari van dit jaar al 13.067 bootmigranten in Italië aangekomen. Diezelfde periode in 2022 waren dat er 5.273 en 4.156 in het jaar daarvoor. In 2022 bereikten in totaal 105.129 migranten Italië. Het recordaantal aankomsten in één jaar was 181.436 in 2016.

Ook gaat er regelmatig wat mis met migranten die de overtocht proberen te maken. Volgens het Missing Migrants Project van de Internationale Organisatie voor Migratie zijn sinds 2014 ruim 20.000 mensen omgekomen of vermist geraakt in het centrale Middellandse Zeegebied.

Lees meer over
VluchtelingenMensensmokkelItalië