Geen druppel regen

Geen druppel uit de kraan: Spanje stevent door droogte af op noodtoestand

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ReutersGeen druppel uit de kraan: Spanje stevent door droogte af op noodtoestand
RTL

Grommend rijdt de tankwagen met drinkwater een Spaans dorpje ten noorden van Córdoba binnen. Inwoners staan in de rij met flessen, om ze te vullen. Want bij 80.000 mensen in het zuiden van Spanje komt er sinds deze week geen water meer uit de kraan. Het stuwmeer waar het vandaan moet komen is zo goed als leeg, het bodempje water in het meer is ernstig vervuild en niet meer geschikt voor consumptie.

Dorpsbewoners zagen het water steeds viezer worden. "Als je het in een emmer of in een fles deed was het troebel, alsof er modder in zat", zegt iemand die zijn flessen komt vullen. 

De tankwagen is bittere noodzaak, want ook het water in de supermarkt is uitverkocht. Een andere bewoner klaagt dat de overheid eerder maatregelen moet nemen. "Als het water op is, is het te laat."

"Het is voor de eerste keer dat ik dit zie", zegt Richard Hogenkamp, correspondent voor RTL Nieuws in Spanje. Hij houdt de ontwikkelingen over de droogte nauwgezet bij. Hogenkamp: "In Spanje luidt het gezegde: 'Abril, aguas mil', vrij vertaald: in april duizendmaal water, waarmee bedoeld wordt dat het onophoudelijk regent. Maar dit jaar is dat absoluut niet zo. In veel streken is er geen druppel gevallen." Sommige meteorologen vrezen voor een nationale noodtoestand.

Veel restricties voor watergebruik

In 14 procent van het land geldt nu al de alarmfase door de droogte en dat is uitzonderlijk vroeg. Het betekent dat miljoenen mensen hun auto niet mogen wassen en hun tuin niet mogen sproeien. Verwacht wordt dat het aantal gebieden met de alarmfase snel zal toenemen. En dat de restricties voor het gebruik van water nog strenger worden. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Spanje heeft al drie jaar te maken met weinig regenval en hoge temperaturen. De hitte zorgt ervoor dat het water dat nog wel valt ook weer heel snel verdampt. Het heeft grote gevolgen, bijvoorbeeld voor de landbouw. Het verbouwen van fruit, wijndruiven en olijven, gaat heel moeizaam.

Slechte oogst

Ook andere gewassen worden bedreigd. Hogenkamp: "In het midden van Spanje wordt veel graan verbouwd. Dat moet nu groeien, zodat het in de zomer van het land gehaald kan worden. Maar door de droogte groeit het graan niet goed en dus wordt gevreesd voor de oogst. Het zou kunnen uitdraaien op een halvering van de graanopbrengst ten opzichte van andere jaren." 

Hogenkamp heeft regelmatig contact met meteorologen in de regio’s die het zwaarst getroffen zijn door de droogte. Ze vertellen dat het echt problematisch kan worden. Niks is natuurlijk zo veranderlijk als het weer. Maar als het zo droog blijft vrezen deze meteorologen voor een nationale noodtoestand in de zomer.

Kritiek op de regering

Ook de Spaanse premier Pedro Sanchez waarschuwde afgelopen week in het parlement voor de gevaren van de droogte, al neemt hij het woord noodtoestand niet in de mond.

Een inwoner van het dorp.© Reuters
Een inwoner van het dorp.

Premier Sanchez ligt onder vuur door de droogte. Zijn regering wordt slecht watermanagement verweten, zegt correspondent Richard Hogenkamp: "Er is vanuit regionale overheden en landbouworganisaties kritiek op de Spaanse regering, die in de laatste twee jaar meer dan 100 dammen en stuwen liet afbreken om te voorkomen dat vissen daarachter vast kwamen te zitten. De boeren en regionale bestuurders zeggen nu: Dat had de regering nooit moeten doen. We hadden de waterreservoirs die door die dammen en stuwen ontstonden nu goed kunnen gebruiken tegen de droogte."

Natuurlijk, na zonneschijn komt regen, om het bekende gezegde een keer om te draaien. Maar voorlopig niet. Integendeel. Na het weekend wordt het ongekend heet in Spanje. Met temperaturen tot 39 graden Celsius. "In de tweede helft van de week wordt het net zo warm als normaal eind juni", zegt Hogenkamp. "Dus wat er nog aan water is gaat dan sneller verdampen."

 

Lees meer over
DroogteDrinkwaterLink in bioSpanje