Koning Willem-Alexander is nog lang niet zo populair als voor corona
Het vertrouwen in koning Willem-Alexander is het afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven. 58 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in de koning, blijkt uit een peiling door DVJ in opdracht van RTL Nieuws.
De populariteit van de koning is nog altijd relatief laag. Op het hoogtepunt, in 2017, zei 80 procent van de Nederlanders vertrouwen in de vorst te hebben. Nu is dat dus nog slechts 58 procent.
De populariteit van koningin Máxima is met 62 procent ongeveer net zo groot als die van haar man. Kroonprinses Amalia doet het juist wat minder dan haar vader, slechts 52 procent van de ondervraagden geeft aan vertrouwen in haar te hebben.
Griekenland
De populariteit van koning Willem-Alexander liep tijdens de coronapandemie een enorme deuk op toen hij midden in de lockdown besloot op vakantie te gaan naar Griekenland. Toen het hele land daarover viel keerde hij snel terug, maar het kwaad was toen al geschied.
Veel mensen hebben de koning deze misstap nog niet vergeven. Gevraagd naar dingen die hij in de afgelopen tien jaar op de troon niet goed heeft gedaan, wordt de vakantie naar Griekenland het meest genoemd.
Podcast
Gelukkig voor de koning zijn er ook dingen die wél goed gingen. Zo roemen de ondervraagden zijn betrokkenheid in moeilijke tijden, zoals bij MH17 of de overstromingen in Limburg van 2021. Ook zien ondervraagden hem als toegankelijker dan zijn moeder, prinses Beatrix.
"Mensen waarderen blijkbaar dat hij in de afgelopen tien jaar nieuwe media omarmd heeft", zegt Sander Paulus, Koninklijk Huis-verslaggever voor RTL Nieuws. "Hij gebruikt alle socialmediakanalen, opende de paleizen voor het publiek en nam onlangs een podcast op."
Geen verbinding
Van de ondervraagden zegt 62 procent te vinden dat de koning is gegroeid in zijn rol als staatshoofd, 27 procent vindt van niet. Over zijn verbindende kracht is zijn volk een stuk kritischer: 45 procent vindt dat de koning er niet in is geslaagd om Nederlanders met elkaar te verbinden.
"Dat is nou juist iets dat koning Willem-Alexander ziet als een van zijn belangrijkste opdrachten", zegt Paulus. "Maar een derde van de mensen denkt dat hij daarin wel geslaagd is. De monarchie moet stabiliteit en verbinding uitstralen en dat lukt dus niet goed genoeg. Dat is toch een waarschuwing voor de koning."
Wel hebben de meeste mensen de indruk dat de koning goed weet wat er speelt in het land. 46 procent zegt dat hij dat 'redelijk goed' weet, 18 procent zelfs 'heel goed'. "Hij is betrokken bij veel organisaties, kan goed luisteren, is veel in het land en met Nederlanders bezig", aldus een van de ondervraagden.
Over de toekomst van de monarchie lijkt de koning zich op dit moment nog geen zorgen te hoeven maken: 55 procent zegt voor de monarchie te zijn, slechts 26 procent van de ondervraagden vindt dat Nederland een republiek moet worden.
Koningsdag
Opvallend is dat, ondanks de kritiek op de kosten van het feest, de grootste groep vinden dat Koningsdag moet blijven zoals die is.
Van de ondervraagden vindt 56 procent de huidige invulling goed. Een kwart wil dat Koningsdag verandert. Een van de ondervraagden zegt bijvoorbeeld te willen 'dat het kleiner gevierd gaat worden'. "Dat het minder gaat kosten omdat veel mensen in Nederland een laag inkomen hebben."
Amalia op de troon
De meeste mensen zien liever niet dat we binnenkort alweer Koninginnedag vieren in plaats van Koningsdag. Op de vraag wanneer Amalia de troon zou moeten bestijgen antwoordt maar 10 procent dat dat binnen nu en tien jaar zou moeten gebeuren. Een derde vindt het een goed idee als ze dat tussen haar 31ste en 40ste doet, 28 procent vindt tussen haar 41ste en 50ste het beste moment. 11 procent vindt dat Amalia helemaal geen koningin moet worden.
"Ze mag eerst nog wel wat meer ervaring en kennis opdoen voordat ze echt goed deze functie kan vervullen", zegt een van de ondervraagden. Een ander zegt: "Dan heeft ze tot die tijd de vrijheid om lekker haar leven te leven, voor al die extra verplichtingen erbij komen. Bovendien heeft ze dan nog genoeg tijd om een beetje bij haar vader af te kijken."
Het onderzoek is vanaf 17 april uitgevoerd door DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws en gehouden onder een representatieve steekproef van 1000 respondenten.