Bezuinigingen

Kabinet gaat met 'kaasschaaf' langs ministeries: 'Weinig visie'

Door RTL Z··Aangepast:
Kabinet gaat met 'kaasschaaf' langs ministeries: 'Weinig visie'
RTL

Het kabinet gaat voor het eerst in jaren bezuinigen en dat is nodig, zegt econoom Bas Jacobs. Maar met 'een kaasschaaf langs alle ministeries gaan' getuigt volgens hem van weinig visie. "We hebben veel geld dat beter kan worden uitgegeven."

Het kabinet bezuinigt op de uitgaven, maar echte plannen voor het doelmatig besteden van de miljarden ontbreken, zegt Jacobs, hoogleraar publieke economie aan de Vrije Universiteit, tegen RTL Z. En dat is volgens hem jammer, omdat er grote maatschappelijke vraagstukken spelen die om een oplossing vragen.

Kabinet bezuinigt 2,5 miljard, alleen defensie en armoedebeleid ontzien
Lees ook

Kabinet bezuinigt 2,5 miljard, alleen defensie en armoedebeleid ontzien

'Komt weinig van terecht'

Denk aan de belastingen: het systeem van toeslagen moet, mede door de toeslagenaffaire, grondig op de schop. "Staatssecretaris Van Rij studeert daar wel een beetje op, maar de plannen worden ook steeds naar achteren geschoven. We moeten vrezen dat er weinig van terechtkomt", aldus de econoom.

Dat geldt ook voor de arbeidsmarkt, waar grote krapte heerst en het aantal zzp'ers blijft groeien, terwijl het kabinet dat aan banden wil leggen. "Er gebeuren wel dingen, maar erg fundamenteel is het niet", zegt Jacobs. Al geldt volgens hem wel een uitzondering voor de plannen voor het klimaat van minister Jetten. 

Alleen eens over geld uitgeven of besparen

In plaats van fundamentele zaken, gaat het over het inperken van het zogeheten STAP-budget en wordt de eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) inkomensafhankelijk.

Het kabinet wordt het met andere woorden eens over geld uitgeven of niet uitgeven, maar echt gekozen wordt er volgens de econoom niet. "Dat is het probleem van het economische beleid van de afgelopen vijftien jaar."

Bezuinigen nodig

Bezuinigen is nodig, vindt Jacobs. Er moet een grens worden gesteld nadat er jaren veel geld is uitgegeven. Mede door de coronacrisis kampt het kabinet met een gat in de begroting en dat moet worden gedicht. Als de economie op volle toeren draait en de inflatie hoog is, is dat volgens economen het moment om niet te veel geld uit te geven. "Daarmee jaag je de inflatie verder op."

Overigens kan het gat in de begroting ook worden gedicht met lastenverzwaringen. Die plannen zijn nog niet bekendgemaakt, maar volgen mogelijk later. Ze kunnen niet worden uitgesloten, zegt Jacobs. "Als je een gat wilt dichten, moet je ook kijken naar de belastingen."

Lees meer over
Mark RutteSigrid KaagBegrotingVoorjaarsnota