Goede bescherming

Prikken met nieuw vaccin tegen dengue begonnen: dit moet je weten

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP / APPrikken met nieuw vaccin tegen dengue begonnen: dit moet je weten
RTL

Op verschillende plekken in Nederland kun je je vanaf nu laten vaccineren tegen dengue. Dat is goed nieuws voor reizigers die al eens eerder besmet raakten met het virus. Tot nu toe was er geen goed middel tegen dengue (of knokkelkoorts). Bij verschillende vaccinatiecentra is er dan ook veel vraag naar de prik.

Een dengue-infectie loop je op door een prik van een mug in een (sub)tropisch gebied zoals Thailand, Indonesië en het Caraïbisch gebied. Tot voor kort was er – behalve met beschermende kleding en antimuggenspray – geen manier om je te beschermen tegen dengue.

Dat veranderde met de komst van een vaccin dat eind vorig jaar werd goedgekeurd voor gebruik in Europa.

Sinds deze week

De eerste prikken met het vaccin van het farmaceutisch bedrijf Takeda worden inmiddels gezet. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) laat aan RTL Nieuws weten dat het signalen krijgt dat er veel vraag is naar de vaccinatie.

Vanaf nu vaccin tegen dengue in Nederland verkrijgbaar: 'Prik mug kan dodelijk zijn'
Lees ook

Vanaf nu vaccin tegen dengue in Nederland verkrijgbaar: 'Prik mug kan dodelijk zijn'

"Sinds deze week kunnen mensen hier gevaccineerd worden tegen dengue", zegt Marc Shamier, arts-onderzoeker klinische virologie in het Erasmus Medisch Centrum. In het Rotterdamse ziekenhuis kwamen de laatste tijd al veel vragen binnen van mensen die geïnteresseerd waren in het vaccin.

Ernstiger ziekteverloop

"We adviseren het denguevaccin momenteel vooral aan mensen die al eerder een infectie hebben doorgemaakt", zegt Shamier tegen RTL Nieuws. "Bij een tweede of derde infectie is het risico op een ernstiger ziekteverloop namelijk groter."

Reisblogger Lieke vertelde vorige maand aan RTL Nieuws dat ze dolblij is dat er een vaccin is. Ze liep dengue op in Thailand in 2019 en was er doodziek van. Zoiets wil ze niet nog eens meemaken. Bekijk hier de video uit 2019 waarin ze vertelt over wat er gebeurde nadat ze was besmet met het virus:

Lieke was er twee maanden ziek van en moest worden opgenomen in het ziekenhuis. "Mijn huid leek verbrand, ik had jeukende handen en voeten, water smaakte zuur."

Wie geprikt wordt door een mug die besmet is met dengue, kan er flink ziek van worden. En zonder behandeling kunnen mensen zelfs overlijden. Toch gebeurt dat in Nederland zelden, legt Shamier uit. "In regio's waar dengue voorkomt en mensen meerdere malen worden blootgesteld aan het virus zien we wel infecties die ernstiger kunnen verlopen."

250 euro

Ook voor mensen zonder doorgemaakte infectie kan een vaccinatie daarom overwogen worden, zegt Shamier. "Bijvoorbeeld wanneer iemand voor langere tijd in een risicogebied verblijft of daar vaker komt."

Voor volledige bescherming zijn twee prikken nodig waar drie maanden tussen moet zitten. De kosten bedragen zo'n 250 euro. Niet iedereen kan gevaccineerd worden. Zo is de prik niet beschikbaar voor jonge kinderen en wordt het ook voor zwangere vrouwen afgeraden.

Wat is dengue en hoe vaak komt het voor?

  • Dengue (of knokkelkoorts) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. 
  • Het virus wordt overgedragen door muggen die overdag steken.
  • Bekende symptomen van dengue zijn plotselinge koorts, hoofdpijn en spierpijn. 
  • Niet-ernstige infecties zijn na een week over. Een klein deel van de infecties ontwikkelt zich tot een ernstige vorm, bijvoorbeeld met ernstige bloedingen en orgaanfalen. Als dat niet wordt behandeld, kan iemand aan dengue overlijden.
  • Dengue komt vooral voor in (sub)tropische gebieden, waaronder Afrika, Zuidoost-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. 
  • Het aantal infecties is de afgelopen decennia zeer snel toegenomen. Jaarlijks worden wereldwijd naar schatting 90 miljoen mensen ziek, van wie 500.000 ernstig, vooral kinderen. Vanuit Caribisch Nederland worden jaarlijks enkele tientallen gevallen van dengue gemeld.
  • In Nederland komt dengue alleen voor als importziekte. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 150 infecties gemeld.
  • Door klimaatverandering neemt het risico toe dat we in de toekomst ook meer gevallen in Europa gaan zien.

Bron: RIVM en Tropencentrum Amsterdam UMC

Lees meer over
Dengue virusVaccinatieReizenMugWetenschap