'Grote klus', zegt minister

Baas onderwijsinspectie: geen diploma bij onvoldoende Nederlands

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP/Hollandse Hoogte/Marlies WesselsBaas onderwijsinspectie: geen diploma bij onvoldoende Nederlands
RTL

Inspecteur-generaal Alida Oppers van de Inspectie van het Onderwijs vindt dat leerlingen op de middelbare school of mbo-studenten geen diploma meer moeten krijgen als ze een onvoldoende halen voor de Nederlandse taal.

Dat zegt zij vandaag tegen het AD, op de dag dat examens Nederlands worden afgenomen op vmbo- en havo-niveau. Ze noemt het 'belangrijk om de normering van de examens opnieuw onder de loep te nemen'. "Nu zijn de regels zo dat je door kunt met een onvoldoende voor Nederlands. Dat moet echt anders, wat mij betreft."

Inspectie: duizenden mbo'ers met diploma zijn 'laaggeletterd'
Lees ook

Inspectie: duizenden mbo'ers met diploma zijn 'laaggeletterd'

Leerlingen die nu een 4,5 halen als eindcijfer voor Nederlands, slagen toch als er wel voldoendes op de eindlijst staan voor Engels en wiskunde. Volgens de onderwijsinspectie had afgelopen schooljaar ongeveer 20 procent van de geslaagde havo- en vwo-leerlingen een onvoldoende voor het centraal examen Nederlands. Op het vmbo lag dat percentage tussen de 7 en 14 procent, afhankelijk van de leerrichting.

Laaggeletterd

Eerder deze week bleek uit een rapport van de Onderwijsinspectie al dat in één jaar tijd 6000 mbo'ers hun diploma haalden met een onvoldoende voor het centraal examen Nederlands. Daarmee zijn ze 'laaggeletterd'. 

Dat is zorgwekkend, zei Alida Oppers tegen RTL Nieuws. Ze noemde het een 'handicap' die mensen ervaren in het dagelijks leven. "Ze krijgen zo geen basis mee om hun eigen zaken te regelen, of het nu gaat om de arbeidsmarkt of gewoon het regelen van je dagelijkse dingen. En met de 2,5 miljoen laaggeletterden die we al hebben, zie je dat we een veel te grote groep Nederlanders hebben die niet meedoen."

Minister van Onderwijs

Volgens Dennis Wiersma, Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, hebben we 'echt een grote klus als het gaat om het bijspijkeren van de basisvaardigheden'. "Specifiek voor Nederlands zijn de afgelopen coronajaren pittig geweest, maar het is wel belangrijk dat jongeren in de jaren daarna hun studieboeken begrijpen", zegt hij in reactie tegen het AD. "Dus het is goed om erover na te denken hoe die lat omhoog kan, hoe het beter kan." 

Dat veel mensen slecht kunnen lezen, pakt ook voor de economie nadelig uit. RTL Z zocht uit hoe dat zit.
Lees meer over
Dennis WiersmaInspectie van het OnderwijsOnderwijsNederlandse taalNederland