Veel schade aan wegen

Rust terug na vertrek Prigozjin uit Rostov; onduidelijk waar hij nu is

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© EPARust terug na vertrek Prigozjin uit Rostov; onduidelijk waar hij nu is
RTL

De Wagner Groep heeft de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don verlaten, maar laat daarbij veel schade achter. Volgens de burgemeester van de stad is meer dan 10.000 vierkante meter aan wegen beschadigd door de zware voertuigen van de huurlingen. De reisbeperkingen in de stad zijn opgeheven. Ondertussen is onduidelijk waar Wagnerleider Prigozjin is.

De gemeentelijke diensten zouden de stad na het vertrek van de Wagner Groep hebben schoongemaakt, waarna de herstelwerkzaamheden aan de wegen kunnen beginnen. Volgens de burgemeester zijn die in twee dagen uitgevoerd. Inmiddels trekken ook de Tsjetsjeense strijders, die zich hadden aangesloten bij het Russische leger, zich terug uit de stad.

Waar Prigozjin is sinds zijn terugtrekking uit de stad, is onduidelijk. Hij zou een overeenkomst hebben gesloten waar in staat dat hij verbannen wordt naar Belarus, maar er zijn nog geen berichten dat hij daar ook daadwerkelijk is gezien. Ook Prigozjin zelf heeft sindsdien niets meer van zich laten horen.

Luid applaus

In Rostov aan de Don hadden zich gisteravond ook sympathisanten van het huurlingenleger verzameld. In deze video is te zien dat Wagnerbaas Prigozjin en zijn huurlingen toegejuicht werden en luid applaus kregen:

Tientallen inwoners van de stad verzamelden zich om Prigozjin en zijn leger uit te zwaaien.

Volgens de regionale autoriteiten rijden auto's en het openbaar vervoer weer, nadat gisteren reisbeperkingen waren opgelegd.

Voronez en Lipetsk

De Wagner Groep vertrekt ook uit de regio's Voronez en Lipetsk. Volgens de gouverneur van Voronez verloopt het vertrek daar 'normaal en zonder incidenten'. Als de huurlingen weg zijn, dan worden ook daar de reisbeperkingen opgeheven.

De huurlingen waren via Rostov aan de Don, waar ze een militair hoofdkwartier waren binnengevallen, door Voronez onderweg naar Moskou. Maar de hoofdstad werd niet bereikt, omdat Prigozjin een overeenkomst sloot om 'bloedvergieten te voorkomen'.

Prigozjin wordt volgens die overeenkomst niet vervolgd voor het opzetten van een gewapende opstand en ook de mensen die zich bij hem hebben aangesloten, worden volgens een Kremlin-woordvoerder niet vervolgd. In diezelfde overeenkomst zou de afspraak staan dat Prigozjin naar Belarus zou worden verbannen.

In Moskou werd gisteren uit voorzorg de noodtoestand afgekondigd en ook daar werden reisbeperkingen opgelegd. De beperkingen zijn volgens het Russische staatspersbureau TASS weer opgeheven, maar de vrije dag die voor morgen was ingesteld 'om de risico's tot een minimum te beperken' gaat voor de meeste Moskovieten wel door.

'Ga er niet heen'

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken riep Nederlanders in Rusland gisteravond op om het land te verlaten, en anderen om daar niet heen te reizen.

In deze video vertelt correspondent Olaf Koens wat er in Rusland staat te gebeuren nu de opmars van de Wagner Groep voorbij is:

Correspondent Olaf Koens blikt terug op een dag van 'complete chaos' in Rusland.
Lees meer over
Vladimir PoetinJevgeni PrigozjinWagnergroepOorlog in OekraïneRusland