Wagner Groep blijft ondanks muiterij waarschijnlijk bestaan
De Russische Wagner Groep blijft waarschijnlijk bestaan. Dat concluderen Amerikaanse deskundigen van het Institute of the Study of War (ISW). Afgelopen weekend vond een militaire opstand van de Wagner Groep plaats in Rusland, met veel chaos tot gevolg.
Aan het voortbestaan van de groep lijkt momenteel niet te worden getwijfeld, meldt het onderzoeksinstituut. De paramilitairen zijn weer gewapend teruggekeerd naar hun bases. Niets wijst er op dit moment op dat de paramilitairen worden ontwapend en gedemobiliseerd, en dat terwijl de Russische president Poetin zaterdag in een toespraak van verraad sprak.
Ook het hoofdkwartier van de Wagner Groep in Sint-Petersburg zegt dat de groep normaal functioneert. De Russische buitenlandminister Sergei Lavrov zei dat de activiteiten van de Wagner Groep worden voortgezet in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali, waar het huurlingenleger ook vaak wordt ingezet.
Inval in hoofdkwartier
Afgelopen zaterdag werd het hoofdkwartier nog binnengevallen door de zwaar bewapende politie. Dat gebeurde kort nadat de opstand van Prigozjin in Rostov-aan-de-Don was begonnen. Wagnerbaas Prigozjin valt regelmatig tegen de minister van Defensie en de Russische stafchef uit. Ze werden onder meer incompetent in het voeren van de oorlog in Oekraïne genoemd.
De opstand kwam ten einde nadat een compromis tussen Prigzojin en het Kremlin werd getroffen. Duizenden huurlingen zouden volgens onbevestigde berichten in Russische media uitwijken naar Belarus, om er in nieuwe bases te worden ondergebracht. Wat de 'deal' tussen Poetin en de Wagner Groep precies inhoudt, blijft gissen.
Kans op ontmanteling
Toch is het nog wel mogelijk dat het huurlingenleger wordt ontmanteld, en de paramilitairen in het reguliere leger van Rusland worden gevoegd. De voorzitter van de defensiecommissie van het Russische lagerhuis, Andrej Kartapolov, zou namelijk werken aan een wetgeving voor de regulering van particuliere militaire ondernemingen.
De Wagner Groep opheffen zou volgens Kartapolov niet nodig zijn. Volgens hem is het namelijk de meest gevechtsklare eenheid van Rusland.
Nauwe banden Kremlin
Het huurlingenleger heeft ook nauwe banden met het Kremlin onderhouden. Iets wat volgens Kartapolov erop wijst dat de groep al veel werd aangestuurd door het defensieministerie en het buitenlandministerie in Moskou.
De Wagner Groep is niet alleen in Oekraïne en Syrië actief, maar wordt ook ingezet in Afrika. Daar zijn meerdere regeringen en mijnbouw- of aardolie- en gasbedrijven die voor de bescherming van de Wagner Groep betalen.
Dat gebeurt onder meer in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Burkina Faso, Libië, Mali, Mozambique en Soedan. Wat de groep precies inhoudt, leggen we uit in deze video: