NAVO-landen onderstrepen het belang van NAVO-lidmaatschap Oekraïne
Leiders van zeven NAVO-landen hebben gisterenavond het belang van NAVO-lidmaatschap van Oekraïne benadrukt op een bijeenkomst op het Catshuis in Den Haag. Ze waren daar ter voorbereiding van de komende NAVO-top in Vilnius die op 11 en 12 juli plaatsvindt.
Premier Mark Rutte en NAVO-topman Jens Stoltenberg ontvingen leiders van NAVO-landen in het Catshuis in Den Haag. Voor de top was een afspiegeling van landen van de NAVO uitgenodigd.
Het ging om president Iohannis van Roemenië, premier Alexander De Croo van België, president Duda van Polen, minister-president Gahr Støre van Noorwegen, minister-president Rama van Albanië en minister-president Nausėda van Litouwen.
Toekomst Oekraïne
Na afloop van het werkdiner werd een gezamenlijke persconferentie gehouden.
"Alle lidstaten willen dat Oekraïne lid wordt van de NAVO", zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO. "Het wordt een cruciale top", aldus premier Rutte. "We moeten op de top een duidelijk signaal geven aan Oekraïne dat zijn toekomst beslist binnen de NAVO ligt."
Op de top volgende maand zal Oekraïne nog geen lid worden, omdat het land in oorlog is. Wel zullen er stappen worden gezet zoals de oprichting van een NAVO Oekraïne Raad en zal worden gesproken over veiligheidsgaranties voor Oekraïne.
Stoltenberg zei op de gezamenlijke persconferentie gisterenavond dat het te vroeg is om conclusies te trekken over de aanwezigheid van Wagner-topman Jevgeni Prigozjin en zijn huurlingen in Belarus. Prigozjin begon zaterdag een korte opstand in Rusland.
Instabiliteit Rusland
De NAVO-topman noemt de muiterij een interne zaak van Rusland. "Maar wat het duidelijk heeft gemaakt is dat president Poetins illegale oorlog tegen Oekraïne de verdeeldheid heeft versterkt en nieuwe spanningen in Rusland heeft gecreëerd."
We willen geen chaos in Rusland, benadrukte Rutte. Dat zorgt volgens hem ook voor meer instabiliteit in Europa. "We zijn bezorgd." Naar aanleiding van de ontwikkelingen in Rusland zal ook gekeken moeten worden naar het verder versterken van de oostflank van de NAVO, zei hij.
Lidmaatschap Zweden
Verder is het volgens Stoltenberg nog mogelijk om in Vilnius een akkoord te bereiken over het Zweedse lidmaatschap. Dat wordt vooral tegengewerkt door Turkije, maar ook door Hongarije. Zweden heeft voldaan aan de eisen van de Turken 'en nu is de tijd gekomen om te ratificeren', zei hij.
De verschillende leiders maakten ook hun eigen wensen duidelijk. Zo wil Iohannis meer aandacht voor Moldavië, benadrukte de Noorse premier dat buurland Zweden snel lid moet worden en herhaalde de Litouwse president dat meer NAVO-militairen in het oosten moeten worden gestationeerd.