Verblijfplaats onbekend

Na week radiostilte laat Wagnerbaas Prigozjin van zich horen: 'Verwacht meer overwinningen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPNa week radiostilte laat Wagnerbaas Prigozjin van zich horen: 'Verwacht meer overwinningen'
RTL

In zijn eerste spraakbericht sinds 26 juni laat de oprichter van Wagner Groep Jevgeni Prigozjin van zich horen. Hij verwacht 'meer overwinningen aan het front', zegt hij, zonder verdere details te geven.

Het bericht werd vandaag gepubliceerd op het Telegramkanaal Grey Zone, dat sympathiseert met de Wagner Groep. Dit meldt de The Kyiv Independent

Volgens de nieuwssite beweerde de huurlingenbaas in zijn laatste bericht ook dat zijn kortstondige opstand bedoeld was om 'verraders te bestrijden en de (Russische) samenleving te mobiliseren'. "En ik denk dat we in veel daarvan zijn geslaagd", voegde Prigozjin toe.

Verblijfplaats onbekend

Het is niet duidelijk wanneer de audio is opgenomen. Prigozjin vermeldde niets over zijn verblijfplaats, die onderwerp is van speculaties en geruchten sinds het einde van de Wagner-opstand op 24 juni.

De Wagnerbaas, die al maanden in Oekraïne vecht aan de Russische kant, had zijn troepen een dag eerder plotseling de andere kant op gestuurd, richting het Kremlin. De relatie met de defensietop van Rusland en het huurleger was al maanden slecht. Prigozjin beschuldigde de legertop er onder meer van munitie achter te houden, waardoor de Wagnertroepen in Oekraïne bij bosjes sneuvelden.

In onderstaande video zie je hoe woedend de Wagnerbaas is op het Kremlin:

Wagnerbaas haalt uit naar Kremlin.

Geheime overeenkomst

De opstand eindigde abrupt, mede nadat Aleksandr Loekasjenko, de president van Belarus, als bemiddelaar optrad. Tijdens de gesprekken zou er een geheime overeenkomst tussen de leider van Wagner en het Kremlin zijn gesloten. Prigozjin en zijn huurlingen mochten naar Belarus vertrekken om vervolging te voorkomen.

Is de rol van de Wagner Groep uitgespeeld? 'Ze koken van woede'
Lees ook

Is de rol van de Wagner Groep uitgespeeld? 'Ze koken van woede'

Loekasjenko beweerde op 27 juni dat Prigozjin in het land was aangekomen. Er zijn echter nog steeds geen visuele of andere bevestigingen van de verblijfplaats van de Wagnerbaas.

Troepen verplaatsen

Het is niet duidelijk wat de Wagnerbaas nu van plan is. Het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst denkt dat Prigozjin de meeste van zijn troepen die betrokken waren bij de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, zal verplaatsen naar Afrika. Daar zijn meerdere regeringen en mijnbouw- of aardolie- en gasbedrijven die voor de bescherming van de Wagner Groep betalen.

Lees meer over
Jevgeni PrigozjinAleksandr LoekasjenkoVladimir PoetinWagnergroepOorlog in OekraïneBelarus