'Echt extreem'

Poly is zwaarste zomerstorm ooit gemeten: 'Blijf weg van bomen!'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPoly is zwaarste zomerstorm ooit gemeten: 'Blijf weg van bomen!'
RTL

Storm Poly raasde over ons land, met name in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Polly is officieel de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in Nederland. Het treinverkeer, vluchten op Schiphol en (snel)wegen moesten er allemaal aan geloven.

Teruglezen: omgewaaide bomen en beschadigde spoorlijnen, dit was de dag van storm Poly
Lees ook

Teruglezen: omgewaaide bomen en beschadigde spoorlijnen, dit was de dag van storm Poly

"Er zijn echt risico's", zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. Daarmee wijst hij vooral op omvallende bomen. Dat risico is in de zomer al hoger, omdat de bomen vol in blad staan. Daarnaast is de grond droger vanwege het droge voorjaar. "Als je grote bomen ziet, blijf er dan vandaan!", zegt Middendorp.

Omvallende bomen zijn levensgevaarlijk: vorig jaar februari overleden vier mensen hierdoor tijdens storm Eunice. Die storm vond in de winter, in februari, plaats. Storm Poly kostte één leven.

Buienradar

Zomerstormen komen niet veel voor. De meest recente zomerstorm was acht jaar geleden in 2015, maar die had minder impact. Poly is dus officieel de zwaarste zomerstorm.

Zware windstoten

De windstoten moeten ook zeker niet onderschat worden. In IJmuiden werd een windstoot van 146 kilometer per uur waargenomen. "Dat is echt heel fors", zegt Middendorp. Sterker nog: dat is de zwaarste windstoot ooit waargenomen in de zomer.

Wanneer windkracht 11 meer dan een uur aanhoudt bij een weerstation van de KNMI, spreken we van een zeer zware storm.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Sinds 1901 worden metingen van de windkracht gedaan. En sinds dat jaar zijn er dus geen zomerstormen geweest die zwaarder waren dan Poly nu. "Dit is echt extreem, wat we vandaag meemaken."

Namen van stormen

Sinds 2019 krijgen stormen waarvoor het KNMI code oranje of rood afgeeft een naam. Er is een namenlijst, samen met Groot-Brittannië en Ierland, voor de stormen in het stormseizoen 2022-2023, die in alfabetische volgorde worden gebruikt. Stormen krijgen een naam om het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten.

Bij Poly zit dat net even anders. Het is een soort wie het eerst komt het eerst maalt principe. Het land dat als eerste code oranje afkondigt, kiest de naam. In dit geval was Duitsland er als eerste bij, met code rood voor Noordwest-Duitsland. En onze oosterburen hebben een andere lijst dan wij, waardoor we met Poly te maken hebben.

Bron: KNMI & Maurice Middendorp

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Maurice MiddendorpBuienradarStormenWindhoosExtreem weerNederland