Veel onduidelijkheid

President Belarus: Wagnerbaas Prigozjin is in Rusland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APPresident Belarus: Wagnerbaas Prigozjin is in Rusland
RTL

Jevgeni Prigozjin is momenteel niet in Belarus. Dat heeft de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko gezegd. Hij zou zich in Rusland bevinden.

Eind juni maakte Loekasjenko bekend dat de baas van het huurlingenleger Wagner Groep in zijn land was aangekomen.

"Wat Prigozjin betreft, hij is in Sint-Petersburg. Hij is niet in Belarus", zei Loekasjenko tegen journalisten van onder meer CNN. Ook zei hij dat de Wagnerbaas 'absoluut vrij is'. Het nieuws is vooralsnog niet door Prigozjin zelf of Rusland bevestigd.

De Wagner-opstand stort Rusland in een 24 uur durende crisis, die ook opeens weer voorbij is. Een terugblik.

De Wagnerbaas heeft zich de afgelopen weken niet laten zien. Wel deelde hij twee geluidsopnames via zijn Telegramkanaal. Hij zei dat Wagner nieuwe overwinningen in Oekraïne had geboekt. 

Prigozjins huurlingen namen eind juni een Russische stad in en trokken vervolgens richting Moskou, maar aan de opstand kwam snel een einde met een deal die werd gesloten met behulp van Loekasjenko. Prigozjin mocht volgens de afspraken uitwijken naar Belarus en zijn huurlingen zouden de keuze krijgen tussen meegaan of opgenomen worden in het Russische leger.

Huurlingenleger

De huurlingen zijn volgens Loekasjenko nog altijd 'in hun eigen kampen', maar mogen zich wat hem betreft nog steeds in Belarus vestigen. De president zei niet om welke kampen het gaat, maar bekend is dat het huurlingenleger aan het Oekraïense front vocht in de periode voorafgaand aan de opstand.

Waar Prigozjin nu precies is, blijft onduidelijk. 

Na week radiostilte laat Wagnerbaas Prigozjin van zich horen: 'Verwacht meer overwinningen'
Lees ook

Na week radiostilte laat Wagnerbaas Prigozjin van zich horen: 'Verwacht meer overwinningen'

Russische staatsmedia hebben vandaag beelden getoond waarop een eerdere politie-inval te zien zou zijn in het kantoor en de woning van Prigozjin in Sint-Petersburg. Er zou geld, goud en wapens in beslag zijn genomen, evenals pruiken en valse paspoorten.

Ontmoeting met Poetin

Loekasjenko is naar eigen zeggen van plan om het tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin over Prigozjin te hebben. Prigozjin is een voormalige bondgenoot van Poetin en bevestigde vorig jaar, na de Russische inval in Oekraïne, voor het eerst achter de Wagner Groep te zitten.

Zijn relatie met Moskou kwam door de oorlog in Oekraïne onder druk te staan. Prigozjin leverde regelmatig publiekelijk kritiek op de volgens hem incapabele defensietop, die de Wagnertroepen in Oekraïne niet goed zou hebben bevoorraad.

Beelden van 25 juni: de laatste keer dat dat Prigozjin zich liet zien, in Rostov aan de Don.
Lees meer over
Jevgeni PrigozjinAleksandr LoekasjenkoVladimir PoetinWagnergroepRuslandBelarusOekraïne