'Procesmanipulatie'

Advocaten Ridouan Taghi willen proces negen maanden uitstellen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Remko de WaalAdvocaten Ridouan Taghi willen proces negen maanden uitstellen
RTL

De nieuwe advocaten van Ridouan Taghi hebben de rechtbank gevraagd het proces negen maanden uit te stellen. Advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen zei vandaag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp dat de verdediging die tijd nodig heeft om het omvangrijke strafdossier te bestuderen.

Taghi zat na de arrestatie van zijn advocaat Inez Weski zonder verdediging. Zij werd in april aangehouden op verdenking van deelname aan de criminele organisatie van haar cliënt. Ze zou, tegen de regels in, informatie hebben doorgespeeld naar handlangers van Taghi. Weski moest na haar aanhouding de verdediging neerleggen.

Niet afgeluisterd

Van Berge Henegouwen noemde de aanhouding van Weski 'zeer treurig'. Hij vroeg zich nadrukkelijk af waarom zij is aangehouden 'op dit tijdstip'. Dit wijst volgens hem op 'procesmanipulatie' door het Openbaar Ministerie. "Een van de procespartijen trekt aan de rem en iedereen zit ermee", zei zijn collega Van der Biezen.

Daarnaast wilde hij van het OM 'zeker weten' dat het kantoor van Weski niet afgeluisterd wordt zodat de nieuwe advocaten van Taghi 'onbespied en vrij' kunnen overleggen. "Ik wil garanties dat als wij naar het kantoor van Weski gaan, we vrij ons werk kunnen doen."

Ridouan Taghi verdedigd door drie nieuwe advocaten
Lees ook

Ridouan Taghi verdedigd door drie nieuwe advocaten

Sinds eind juni wordt Taghi door drie nieuwe advocaten bijgestaan: naast van Berge Henegouwen zijn dit Arthur van der Biezen en Michael Ruperti. Taghi staat terecht in het grote Marengoproces, dat al vijf jaar loopt.

Drugs en moord

Er is een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist. Zijn organisatie zou zich bezighouden met internationale drugshandel en witwassen. Ook zou hij opdracht hebben gegeven voor meerdere liquidaties en moordpogingen.

Het Openbaar Ministerie ziet 'geen dringende reden' om de zaak 'langdurig te schorsen'. De officier van justitie vroeg daarom om het verzoek van de advocaten van Taghi af te wijzen.

De rechtbank moet later beslissen of het verzoek van de verdediging wordt ingewilligd.

We spraken eerder met Guy Weski, de zoon van Inez Weski. Zijn reactie zie je in deze video:

Op de eerste zittingsdag zonder Inez Weski, in mei, was haar zoon wel aanwezig.
Lees meer over
Ridouan TaghiInez WeskiOpenbaar MinisterieCriminaliteit