Weer tik op vingers Belastingdienst om achterhouden informatie
Tot twee keer toe heeft de Belastingdienst onlangs een tik op de vingers gekregen van de rechter om het achterhouden van informatie. In één zaak oordeelt het Hof in Arnhem dat een aantal relevante stukken ontbreekt in het dossier. In een andere zaak komt de rechtbank Noord-Holland tot dezelfde conclusie. "Zeer bezwaarlijk en in hoge mate onzorgvuldig", zegt de rechtbank.
Het gebeurt vaker dat de Belastingdienst informatie achterhoudt voor de rechter, bleek eerder dit jaar al uit onderzoek van de politieke redactie van RTL Nieuws. Dit druist in tegen de wet, die voorschrijft dat alle relevante stukken in een zaak moeten worden overgelegd.
Van Rij: het zijn incidenten
Staatssecretaris Van Rij van Financiën zei in een reactie dat het gaat om incidenten en dat de Belastingdienst altijd probeert ervan te leren als het toch een keer fout gaat. In een Kamerbrief benadrukte hij nog eens 'dat er geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van een werkwijze waarbij de Belastingdienst regelmatig en ten onrechte stukken zou achterhouden'.
Kijk hier hoe staatssecretaris Van Rij eerder dit jaar reageerde op het nieuws dat de Belastingdienst soms informatie achterhoudt voor de rechter:
In een zaak die draait om een anonieme tipgever concludeerde het Hof in Arnhem twee weken geleden dat e-mails die van belang kunnen zijn voor de beoordeling van het geschil ten onrechte niet zijn ingebracht, ook al hebben de rechters daar specifiek om gevraagd. Verder oordeelt het Hof dat er geen goede redenen zijn om de identiteit van de tipgever geheim te houden.
Het Hof zegt bovendien 'ernstige bedenkingen' te hebben bij de vraag of de Belastingdienst in het contact met de tipgever wel integer heeft gehandeld. Het kantoor dat deze zaak voert, FT advocaten, noemt het 'zorgelijk en beangstigend' dat de rechters openlijk hun twijfel uitspreken over de integriteit van de Belastingdienst in deze zaak. "Dat botst met iedere vorm van een eerlijk proces."
In een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland die vorige week werd gepubliceerd, krijgt de Belastingdienst er ook flink van langs. In deze zaak geeft de belastinginspecteur zelf tijdens de zitting toe dat niet alle relevante stukken zijn overgelegd, een handelwijze die de rechter als 'ernstig en uitermate onzorgvuldig' bestempelt. Dat is ook reden om de fiscus te veroordelen tot het betalen van de volledige proceskosten, iets dat niet vaak voorkomt.
Lopend onderzoek
De Inspectie belastingen toeslagen en douane kondigde na de publicatie van RTL Nieuws eerder dit jaar al aan een onderzoek te starten naar de informatievoorziening van de Belastingdienst. Dat onderzoek loopt nog. "Deze zaken zijn vanzelfsprekend relevant en we zullen bekijken of we dit meenemen in ons onderzoek", zegt de inspectiedienst.
De Belastingdienst zegt in een reactie: "Elke keer dat er iets mis gaat, is een keer te veel. Dat mag niet gebeuren en dat willen we uiteraard voorkomen. Als organisatie zijn we daarom constant bezig met de fiscale jurisprudentie, en specifiek ook met de aandachtspunten en informatievoorziening waarmee inspecteurs te maken hebben."