NAVO op de hoogte

Belarussische helikopters schenden luchtruim Polen, minister stuurt extra soldaten naar grens

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP / EditorialBelarussische helikopters schenden luchtruim Polen, minister stuurt extra soldaten naar grens
RTL

Tijdens een militaire training hebben twee Belarussische helikopters het Poolse luchtruim geschonden. Dat meldt het Poolse ministerie van Defensie. Als reactie daarop heeft de verantwoordelijk minister, Mariusz Błaszczak, extra soldaten en helikopters naar de grens met Belarus gestuurd. Belarus steunt Rusland in de oorlog met Oekraïne.

De Belarussische autoriteiten in Minsk ontkennen dat en noemen de aantijging vergezocht. De NAVO is op de hoogte gesteld van het incident, maar heeft nog niet gereageerd.

Belarus had voorafgaand het buurland op de hoogte gesteld van de trainingsactiviteiten. De helikopters passeerden de grens op lage hoogte, waardoor het moeilijk te detecteren viel door de radarsystemen van Defensie.

Ambassadeur ontboden

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken riep Minsk op het incident 'onmiddellijk en grondig' uit te leggen Ook werd als reactie op het incident de Belarussische ambassadeur ontboden.

President Belarus: Wagnerbaas Prigozjin is in Rusland
Lees ook

President Belarus: Wagnerbaas Prigozjin is in Rusland

De spanningen tussen Polen en Belarus zijn verder opgelopen sinds het Russische huurlingenleger Wagner uitweek naar Belarus na de mislukte coup van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin tegen Moskou. De Poolse regering zegt te vrezen dat Wagnerstrijders, verkleed als Belarussische grenswachters, illegale migranten helpen Polen binnen te komen om zo het land te ontregelen, kort voor de verkiezingen. 

Eerder vandaag riepen Polen en Oekraïne elkaars ambassadeur al op het matje. Polen deed dat in verband met 'uitspraken van de Oekraïense autoriteiten'. Onduidelijk is om welke uitspraken het gaat. Die actie volgde op eenzelfde actie van Oekraïne. De Poolse premier sprak schande van die actie. 

Bondgenoten

Een adviseur van de Poolse president had gisteren op tv gezegd dat Oekraïne 'dankbaar' moet zijn voor de steun die het land krijgt. Dat was volgens de Oekraïners 'onacceptabel'. 

De spanning tussen de landen is opvallend omdat Polen een van de grootste bondgenoten van Oekraïne is tijdens de oorlog met Rusland.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
NAVOBelarusPolen