Spaanse artiesten topless om vrouwenrechten te beschermen
Spaanse vrouwelijke artiesten komen in opstand om de vrouwenrechten te beschermen. Daarbij gooien ze hun borsten in de strijd. De directe aanleiding voor de acties is een optreden van Rocío Saiz tijdens de Pride-week in juni, dat door de politie werd gestopt nadat de zangeres haar borsten had ontbloot.
Vorige week deed zangeres Eva Amaral nog een veelbesproken duit in het zakje tijdens een optreden op het festival Sonorama in het noorden van Spanje. Voordat ze het lied Revolución inzette, droeg ze het lied op aan andere vrouwelijke artiesten: "Dit is voor Rocío, voor Rigoberta, voor Zahara, voor Miren, voor Bebe, voor ons allemaal."
Daar voegde ze nog aan toe: "Omdat niemand de waardigheid van onze naaktheid, van onze kwetsbaarheid, van onze kracht kan afnemen. We zijn met te veel." Daarna gooide ze haar bovenkleding op het podium, om vervolgens topless het nummer te zingen.
Beelden van het optreden gaan rond op sociale media:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Tegen de Spaanse krant El País zei ze dat de actie bedoeld was om op te komen voor de waardigheid van vrouwen en de vrijheid te beschermen om naakt te mogen zijn.
Lont in het kruitvat was een optreden van Rocío Saiz in juni tijdens de Spaanse Pride in Murcia. Toen zij haar topje uittrok om het lied Como yo te Amo te zingen, iets wat ze al tien jaar zo deed, greep de politie in en maande haar te stoppen. Overigens heeft de politieleiding later excuses aangeboden voor dit incident.
Censuur
Afgelopen jaar lag ook Rigoberta Bandini onder vuur, nadat zij op het podium haar borsten had ontbloot tijdens haar lied Ay Mamá, een ode aan het moederschap. Mede door de zin 'ik weet niet waarom onze borsten zo angstaanjagend zijn' is dit lied uitgegroeid tot een lijflied van de feministische beweging in Spanje.
De Zahara die Eva Amaral vorige week noemde, kreeg twee jaar geleden in de stad Toledo te maken met censuur. Een poster ter promotie van een nieuw album moest gecensureerd worden na protesten van katholieken, die er een belediging voor Maria in zagen.
Ook vicepremier Yolanda Díaz kon de actie waarderen. Ze bedankt Amaral voor het 'vertegenwoordigen van alle vrouwen in het land' en voor 'het verdedigen van de rechten die vandaag de dag worden bedreigd'.
De in Spanje bekende feminist Nuria Varela gaf aan dat de actie goed laat zien dat vrouwen de inperking van hun rechten 'beu' zijn. Volgens haar gaan de vrijheden van vrouwen er de laatste jaren op achteruit. "We hebben het gevoel dat we teruggaan naar waarden die we al overwonnen dachten te hebben."
Angst voor seksueel geweld
In Spanje is topless zijn een bekende vorm van protest, schrijft de Britse krant The Guardian. Na de Franco-dictatuur waren blote borsten een belangrijk symbool voor protesten tegen preutsheid, in een land dat in de jaren 70 en 80 nog strikt aan katholieke waarden hechtte. Feminist Varela: "We hebben hard voor onze vrijheden moeten vechten en we zijn het zat om ze elke tien minuten opnieuw te moeten veroveren. Het lijkt wel of onze lichamen nog steeds niet aan ons toebehoren. Het vrouwenlichaam blijft een strijdperk."
Volgens de feministische groep Femen voelen steeds minder vrouwen zich vrij om topless te zwemmen. Onderzoek zou uitwijzen dat vooral jongere vrouwen zich vaker bedekken, uit angst voor seksueel geweld.
In 2020 werd in de wet opgenomen dat vrouwen het recht hebben in zwembaden topless te zijn. Dat werd al tientallen jaren toegestaan in heel Spanje, maar nadat enkele zwembaden het verboden hadden, besloot de overheid het recht in de wet te verankeren.