Staat voor rechter gedaagd om opgepakte Tilburger in Spanje
Een man uit Tilburg die al bijna twee maanden vastzit in Spanje vanwege een terrorismeverdenking, heeft de Nederlandse staat voor de rechter gedaagd. Dat bevestigt zijn advocaat, Samira Sabir, na berichtgeving door het AD.
"Mijn cliënt wordt gelieerd aan een terreurgroep, terwijl hij nooit iets van radicaal gedachtegoed heeft gekoesterd of daarbij in de buurt is gekomen", zegt ze. Volgens haar baseren de Spaanse autoriteiten hun verdenkingen op onjuiste informatie die vermoedelijk uit Nederland komt. Gisteren maakte ook de organisatie Muslim Rights Watch Nederland al bekend de Staat om die reden aan te klagen.
'Terreurgroep uit Arnhem'
De Marokkaanse Nederlander werd ruim zeven weken geleden aangehouden in Spanje, waar hij verbleef op doorreis naar Marokko. De Spaanse autoriteiten brengen de Tilburger in verband met 'een terreurgroep uit Arnhem', zegt Sabir, maar dat is volgens haar onterecht.
Burgemeesters Theo Weterings van Tilburg en Ahmed Marcouch van Arnhem hebben het Openbaar Ministerie in Spanje gevraagd om de vrijlating van de man, die eerder in Arnhem woonde.
Geen strafblad
Volgens hen hebben de politie en het Nederlandse OM laten weten dat de man niet wordt gezocht of op een opsporingslijst is geplaatst. "De Spaanse politie heeft aangegeven dat de Tilburger staat gesignaleerd, maar geeft geen verdere informatie over wie de signalering heeft geplaatst en waarom", zegt een woordvoerder van de gemeente Tilburg.
Advocaat Sabir zegt dat zij de brief van de burgemeesters heeft overgedragen aan de Spaanse autoriteiten, evenals verklaringen van de Nederlandse politie en justitie waaruit zou blijken dat de Tilburger geen strafblad heeft en niet wordt gezocht.
Ze zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken en dat van Justitie en Veiligheid te hebben gevraagd om contact op te nemen met hun Spaanse collega's, maar dat zouden de departementen hebben geweigerd. "Wij willen dat Nederland het beeld corrigeert, de juiste informatie aandraagt bij de Spaanse autoriteiten en inspanningen verricht om mijn cliënt vrij te laten", zegt Sabir.
Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft nog niet gereageerd op de brief. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie alleen weten dat consulaire bijstand is verleend aan de Tilburger, maar reageerde nog niet op vragen over de zaak.
Reacties Kamerleden
Kamerleden willen duidelijkheid van demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie). "Als Nederlandse moslim of Nederlander met een migratieachtergrond kom je dus zonder dat je het weet op lijsten terecht, kan je geprofileerd worden door banken of de politie en heb je vervolgens te maken met een overheid die je van het kastje naar de muur stuurt", zegt DENK-fractievoorzitter Stephan van Baarle op X, voorheen Twitter.
Hij heeft demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz drie weken geleden om opheldering gevraagd, maar wacht nog steeds op antwoord. Joost Sneller (D66) heeft ook nog geen antwoord gekregen op vragen die hij stelde aan Yeşilgöz.
"Het mag niet zo zijn dat je onterecht ooit gesignaleerd bent en daar last van blijft houden", vindt PvdA-Kamerlid Songül Mutluer, die ook spreekt namens GroenLinks. Ze wil dat de minister er werk van maakt dat onschuldige mensen van zwarte lijsten worden gehaald.