'Zoveel leugens'

Bilel stond onterecht op terreurlijst: 'Het blijft pijnlijk'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTLBilel stond onterecht op terreurlijst: 'Het blijft pijnlijk'
RTL

Bilel vertelde gisteravond aan tafel bij Humberto dat hij op een terreurlijst verscheen terwijl hij onschuldig was. De politie erkende later dat hij inderdaad niet op de lijst had moeten verschijnen, maar het leed was al geleden. "Bij elke grenscontrole word je eruit gepikt."

Bilel (niet zijn echte naam) vertelde gisteravond bij Humberto dat hij zonder dat zelf te weten op een terreurlijst werd gezet. Later werd hij er ook weer vanaf gehaald en erkende de politie dat hij 'totaal onschuldig' was, zo vertelde hij.

"Je wordt ondervraagd en aan de grens tegengehouden", vertelde Bilel. "Het dieptepunt was dat ik Turkije niet in kwam."

Bekijk het hele gesprek hier:

Aan tafel bij Humberto deed Bilel zijn verhaal.

Bilel schoof samen met Adil El Kanfoudi, de voorzitter van Muslim Rights Watch Nederland, aan tafel aan bij Humberto. Gisteren werd namelijk bekend dat een man uit Tilburg al bijna twee maanden vastzit in Spanje vanwege een terrorismeverdenking. Hij daagt de Nederlandse staat voor de rechter omdat hij onterecht zou worden gelieerd aan een terreurgroep.

Op lijst Interpol

Iets vergelijkbaars gebeurde Bilel. Waarom hij op de lijst verscheen, is hem een raadsel. "Er is gezegd dat hij in aanraking is gekomen met iemand die interessant is voor de politie", legt El Kanfoudi uit.

Samen met Muslim Rights Watch Nederland stapte Bilel naar de rechter. Toen pas bleek dat hij op een lijst van Interpol stond naar aanleiding van een melding van de Nederlandse autoriteiten, voor die tijd kreeg hij geen antwoorden. 

 Staat voor rechter gedaagd om opgepakte Tilburger in Spanje
Lees ook

Staat voor rechter gedaagd om opgepakte Tilburger in Spanje

"Er werd erkend dat ik niks gedaan hebt, dat wist ik al", vertelde Bilel. "Maar ze laten je achter met alle schade die is aangericht. Ik mag Turkije tot 2025 niet in. Mijn gegevens zijn verspreid naar zeker zeventien landen."

Hij zei dat het voor hem niet duidelijk is in welke landen hij nog wordt gezocht. "Wat gebeurt er met die gegevens? Er zijn zoveel leugens verteld, ik geloof gewoon niet wat ze tegen mij zeggen."

'Van kastje naar muur'

Na het nieuws over de zaak in Spanje gisteren vroegen Kamerleden duidelijkheid van demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie). "Als Nederlandse moslim of Nederlander met een migratieachtergrond kom je dus zonder dat je het weet op lijsten terecht, kan je geprofileerd worden door banken of de politie en heb je vervolgens te maken met een overheid die je van het kastje naar de muur stuurt", zei DENK-fractievoorzitter Stephan van Baarle.

"Het mag niet zo zijn dat je onterecht ooit gesignaleerd bent en daar last van blijft houden", zei ook PvdA-Kamerlid Songül Mutluer. Ze wil dat de minister er werk van maakt dat onschuldige mensen van zwarte lijsten worden gehaald.

Lees meer over
InterpolTerrorismeTerreurdreigingPolitiePrivacy